Nilai kemampuan ke menara gading

 

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

MAMPUKAH ibu bapa Singapura menghantar anak mereka ke varsiti setempat? Inilah antara persoalan sebuah rencana khas keibubapaan di akhbar The Sunday Times ( 30 Mei 2010) minggu lalu.

Antara lain, Naib Presiden bagi Pengurusan Harta, OCBC Bank, Cik Anne Tay, menganggarkan bahawa kos pengajian tiga tahun di universiti tempatan – tidak termasuk kursus perubatan – akan mencecah $84,577 dalam masa 15 tahun atau $96,413 pada 20 tahun akan datang.

Kursemangat…

Persoalan ini menarik menjelang Mesyuarat Agung Mendaki pada 19 Jun ini.

Maklumlah orang Melayu merupakan golongan paling tidak mampu di sini.

Yuran universiti setempat untuk tahun 2010/2011 sekitar $25,230 sehingga $69,930 setahun.

Dengan subsidi pemerintah, ibu bapa setiap pelajar hanya perlu membayar daripada serendah $6,890 hingga setinggi $10,920 setahun.

Bagi yang memasuki fakulti Perubatan atau Pergigian, kos yuran tanpa subsidi adalah $107,920 setahun.

Dengan subsidi, seseorang pelajar di kedua-dua fakulti itu hanya perlu membayar $19,720 setahun.

Ini berdasarkan semakan terbaru di tiga universiti setempat: Universiti Nasional Singapura (NUS), Universiti Teknologi Nanyang (NTU) dan Universiti Pengurusan Singapura (SMU) tahun ini.

Dari masa ke masa kadar kos (termasuk yuran) universiti disemak, namun angkanya tidak pernah menurun.

Dalam hal ini kita menghargai komitmen pemerintah bahawa setiap warga Singapura tidak akan dipinggirkan dalam aspek pendidikan.

Jaminan ini jelas disuarakan Menteri Kanan, Encik Goh Chok Tong, pada Oktober 1989 (semasa menyandang Timbalan Pertama Perdana Menteri) bahawa pemerintah akan memastikan ‘tiada warga Singapura yang layak memanfaatkan pendidikan universiti dinafikan peluangnya semata-mata kerana beliau tidak berkemampuan’.

Hakikatnya, sejak Parti Tindakan Rakyat (PAP) memerintah pada 1959, pelbagai usaha dilakukan bagi memastikan setiap warganya – tanpa mengira perbezaan warna kulit dan agama (dasar meritokrasi) – menikmati mutu dan sekitaran pendidikan kelas pertama.

Pemerintah turut menawarkan biasiswa, dermasiswa dan pelbagai skim bantuan pendidikan bagi memastikan impian warga Singapura menggenggam gading bertuah tercapai.

Bagi masyarakat Melayu, pemerintah mengakui akan kedudukan istimewanya. Ini termaktub dalam Fasal 152 Perlembagaan Negara.

Pada awalnya, setiap anak Melayu mendapat subsidi pendidikan secara automatik sehingga ke menara gading. Namun, kemudahan ini dirubah formatnya iaitu tidak secara automatik tetapi mengambil kira pendapatan keluarga.

Hasil persetujuan pemimpin dan masyarakat Melayu sendiri, pemerintah menyalurkan geran berjumlah $10 juta kepada Yayasan Mendaki untuk mentadbirnya, mulai 1991.

Jumlah ini bersamaan dengan tujuh tahun nilai yuran untuk pelajar Melayu di universiti.

Saat itu, subsidi sebelumnya yang dikenali sebagai Tuisyen Percuma Untuk Pelajar Melayu ditukar namanya kepada Subsidi Yuran Tuisyen Pengajian Tinggi (TTFS).

Dari masa ke masa, pemerintah menyalurkan sejumlah subsidi kepada Mendaki untuk dimanfaatkan masyarakat Melayu menerusi TTFS.

Pelaksanaan TTFS bererti, subsidi itu dikhususkan oleh pelajar Melayu yang kurang berkemampuan, dan bukan lagi untuk dimanfaatkan keseluruhan pelajar Melayu yang berjaya ke universiti dan politeknik atau mengikuti program diploma di Institut Pendidikan Teknikal (ITE).

Secara umumnya, asas pertimbangan yang ditetapkan sebelum seseorang pelajar itu menikmati TTFS adalah seperti berikut:

  • Bantuan penuh bagi pelajar yang pendapatan keluarganya kurang daripada $2,000 sebulan 
  • Pelajar daripada keluarga berpendapatan antara $2,001 dengan $3,000 sebulan pula boleh mendapat subsidi sehingga 70 peratus 
  • Pelajar yang tidak menerima sebarang subsidi atau menerima 70 peratus subsidi saja boleh mendapatkan pinjaman menerusi Skim Bantuan Tambahan (SAS) Mendaki.

Relevankah kriteria TTFS untuk hari muka?

Ini persoalan genting. Ia perlu senantiasa disemak dengan mengambil kira kos kehidupan hari ini yang semakin tinggi.

Pemimpin politik Melayu dan peneraju Mendaki yang diamanahkan mengelola geran TTFS perlu meneliti persoalan ini.

Dari pandangan mata kasar kita dapat melihat, tambang bagi perkhidmatan bas dan MRT telah meningkat.

Sekitar 20 tahun lalu, tambang bagi khidmat bas feeder hanyalah 25 sen. Kini untuk pergi ke Pusat Tukaran Bas Tampines dari Tampines Avenue 9, yang hanya sejauh empat perhentian bas, tambangnya $1.

Harga makanan dan harga barangan gunaan harian juga tidak pernah turun.

Pada 1992, harga sebuah flat baru jenis empat bilik di Woodlands misalnya, ‘hanya’ berharga sekitar $90,000, tetapi kini hampir mencecah $300,000.

Perangkaan dari Jabatan Perangkaan Singapura (DoS) bagaimanapun menunjukkan nilai gaji atau pendapatan rakyat kita untuk setahun lalu hanya meningkat 2.8 peratus tetapi bagi jangka waktu yang sama, kadar CPI meningkat 3.2 peratus.

Ini bererti kos kehidupan naik lebih tinggi daripada gaji yang diterima.

Atas dasar ini, amat wajar sekali kriteria TTFS disesuaikan dengan rentak masa dan suasana terutama kenaikan kos hari muka.

Bagi keluarga Melayu yang berkemampuan, soal yuran tidak menjadi masalah. Bahkan, segelintir ibu bapa sanggup membelikan kereta untuk si anak untuk memandu berulang-alik dari rumah ke kampus.

Namun, bagi kebanyakan kita, tiada cara lain selain berjimat dan menabung demi memastikan yuran anak dapat dibayar, tambang bas dan MRTnya tersedia dan cukup duit jajan untuk mengalas perut yang lapar di sela-sela masa kuliah.

Itu pun kalau seorang anak sahaja masuk universiti tempatan, kalau dua atau tiga anak pula bagaimana?

Tentulah ini suatu tanggungan berat, apatah lagi jika ibu bapa ini menikmati pendapatan $3,500 hingga $4,000 sebulan.

Ada pula golongan menengah Melayu yang anaknya tidak mendapat tempat di varsiti setempat tetapi layak ke varsiti luar negara. Mereka juga perlu dibantu kerana kos varsiti luar negara jauh lebih mahal daripada varsiti setempat.

Belum terdedah kepada umum: berapa banyak pelajar Melayu yang telah mendapat subsidi penuh TTFS dan berapa lagi yang menerima potongan subsidi itu sejak dilaksanakan pada 1991? Dan berapakah bilangan pelajar Melayu yang layak ke varsiti setempat atau luar negara tetapi terhambat dek tidak mampu?

Laporan Tahunan Mendaki bagi Tahun Kewangan yang berakhir pada 2008 menunjukkan terdapat sejumlah $15 juta yang diperuntukkan untuk TTFS telah disalurkan ke Dana Pembangunan Pendidikan (DPP).

Mengapakah Mendaki mengetepikan jumlah sebanyak itu untuk DPP?

Mengapa tidak subsidi yang diberikan pemerintah khusus untuk TTFS diagihkan hampir sepenuhnya kalau tidak kesemuanya?

Hal ini perlu dibentangkan secara jelas dan telus demi manfaat kita bersama.

Kunci kemajuan masyarakat ialah pendidikan. Untuk itu, kita wajib memastikan seramai mungkin pelajar kita ke menara gading.

Berita Harian | Komentar
Sabtu, 5 Jun 2010
22 Jamadilakhir 1431H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s