Semua perlu bantu hurai

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

PELBAGAI persoalan diutarakan sejak isu kebobrokan sebahagian anggota masyarakat Melayu dipapar akhbar ini hampir tiga minggu lalu.

Selain hujah dan saranan yang timbul bagi menangani permasalahan itu, aspek pilihan istilah – ‘bobrok’ – di akhbar ini telah dibidas.

Dalam suratnya di ruangan Forum akhbar ini pada 23 Disember lalu, Haji Aman Samat, seorang guru pesara, menulis:

“Benarkah masyarakat Melayu/Islam kita di sini telah bobrok? Merujuk Kamus Dewan edisi keempat, perkataan ‘bobrok’ (asal perkataan Jawa) bermaksud ‘rosak, binasa dan hancur’.”

Memang betul makna istilah itu.

Tetapi secara terus-terang, begitulah keadaan sejumlah keluarga Melayu di Singapura. Ingat, bukan semua. Mungkin 10 peratus.

Kita tidak mampu bersifat menafikan (denial mode) bahawa bobrok tadi bukan saja dinilai pada taraf ekonomi dan ilmu tetapi, lebih utama, akhlak.

Ramai beranggapan bahawa kalangan masyarakat Melayu di sini “hanyalah mereka yang hidup serba kekurangan dalam pelajaran, keperluan hidup seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal sebagaimana yang dimaksudkan oleh Wak Cantuk ‘hidup merempat’ (BM, 13 Disember)”.

Ia tidak tepat dan menyerong jauh daripada hakikat.

Pada 12 Disember lalu, akhbar ini mendedahkan lima kes pembunuhan yang berlaku antara 2006 dengan tahun ini melibatkan kanak-kanak Melayu berusia 23 bulan hingga 6 tahun – nyawa mereka diragut oleh orang-orang tempat mereka bermanja.

Imbas semula apa yang dikatakan Anggota Parlimen GRC Tanjong Pagar, Cik Indranee Rajah, kepada akhbar ini yang disiarkan Isnin lalu (20 Disember 2009).

Ramai pasangan muda atau ibu tunggal yang menghuni flat sewa di Henderson Heights dalam kawasan undinya di Tanglin-Cairnhill tidak berkemahiran, rendah pelajaran dan pernah terjebak dalam jenayah dan penyalahgunaan dadah.

Jika ini semua tidak diiktiraf sebagai satu ‘kebobrokan’, saya tidak tahu apa lagi istilah yang boleh digunakan bagi menggambarkan keadaan ini.

Ini tidak termasuk kes-kes haruan makan anak (peratusan sumbang mahram paling tinggi bagi masyarakat kita), seks di bawah umur dan penderaan seksual yang acap dilakukan segelintir anggota masyarakat kita dan sesetengahnya telah dilaporkan akhbar ini sejak sekian lama.

Bagi yang berpandangan sinis, silalah ke Mahkamah Rendah dan Mahkamah Juvenil, atau setidak-tidaknya ke Rumah Kebajikan Muhammadiyah.

Banyak orang kita digiring ke mahkamah saban hari bagi pelbagai kesalahan – daripada kes mencuri sehinggalah merusuh, penyalahgunaan dadah, menipu, jadi ‘kaki’ tailong dan sebagainya.

Lebih memalukan, kebanyakan mereka yang dihadapkan ke muka pengadilan ialah anak muda kita – bertatu di tubuh sehingga ke muka ketika berdepan dengan hakim.

Ikutilah kisah ‘Cik Y’ di akhbar ini pada 12 Disember lalu.

Berusia 30 tahun, lima anaknya di luar nikah hasil hubungan dengan tiga lelaki. Teman lelaki ketiganya kini dipenjara kerana kesalahan merompak dan kesalahan imigresen.

Adik-beradik Cik Y pula ada masih meringkuk di penjara kerana kesalahan menagih atau mengedar dadah (seperti ramai lagi anggota masyarakat kita yang lain), ibu bapa mereka telah bercerai dan ibunya telah berkahwin sivil.

Tidak cukup dengan ini, kita juga berhadapan dengan pelbagai cabaran lain – kelemahan pelajar Melayu dalam pelajaran, terutamanya dalam Matematik; kadar keciciran tinggi pelajar Melayu di peringkat pascamenengah; jumlah agak besar pekerja Melayu berkemahiran rendah; dan pelbagai lagi.

Kesemua ini jika tidak ditangani dengan segera dan sesempurnanya, akan menularkan kebobrokan yang sedia ada.

Mungkin ramai masih belum mengerti kesan besar akibat kepincangan yang dihadapi masyarakat kita hari ini.

Oleh itu, kepiluan Menteri Bertanggungjawab Bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, perlu dikongsi. Selepas letih berusaha gigih dan mengajak masyarakat dengan semboyan besar ‘kecemerlangan’, beliau disentakkan dengan permasalahan besar ini.

Daripada sangsi dan tidak yakin, ayuh turunlah ke lapangan – ke flat sewa satu hingga dua bilik sehinggalah ke pantai yang berceracak khemah. Lihatlah yang dikatakan ‘bobrok’ itu.

Oleh itu, diperlukan satu rancangan besar-besaran daripada pucuk pimpinan, badan Melayu sehingga perseorangan seperti guru pesara Haji Aman Samat untuk turun padang.

Bobrok atau apapun, orang Melayu ialah kita sendiri. Tepuk air di dulang, percik ke muka sendiri.

Kita semak program kita yang tidak tepat. Kita perteguh langkah kita yang kurang elok. Kita tambah dana dan relawan. Kita perkuat Pusat Khidmat Keluarga (FSC). Kita tambah relawan dan pekerja sosial. Kita manfaatkan kepakaran dan apa saja.

Pokoknya, kita bersatu – usah gaduh sesama sendiri.

Kepada orang Melayu yang sudah berjaya pula, usah berlagak Si Tanggang.

Ayuhlah, hulur tangan – bantu anak-anak yang terabai dengan menjadi pembimbing mereka.

Ingatlah, kegagalan kita akan dipersoalkan kelak di belakang hari.

Bak kata Haji Aman: “…bereskan segera.”

Ya, kita yakin kita boleh.

Komentar | Berita Harian
Isnin, 28 Disember 2009
11 Muharram 1431H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s