Usah anggap usaha tangani masalah sebagai satu beban

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

SEBAIK tersiarnya luahan terus terang Menteri Bertanggungjawab Bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, tentang tahap kebobrokan segolongan anggota masyarakat Melayu yang kian membimbangkan, ramai memberikan reaksi mereka.

Ada melahirkan simpati, ada pula sedia menghulurkan bantuan, sementara sebahagian lagi menyifatkannya sebagai “isu lama yang tiada kesudahan”, dan ada pula berkata “pemimpin Melayu seharusnya lebih agresif dalam mencari huraian pada masalah ini”.

Malah, telinga nipis saya turut menangkap perbualan tiga pak cik – kesemuanya dalam lingkungan umur 60-an tahun – semasa bersarapan pagi di kedai kopi dekat rumah pada Selasa lalu.

Kata seorang daripada mereka:

“Apa guna dorang ni (pemimpin Melayu) jadi pemimpin masyarakat kalau masalah keluarga pincang ni dorang tak boleh selesaikan?”

Jawab kawannya secara seloroh:

“Aku rasa dorang patut outsourcelah, sebab sekarangkan semuanya main outsource. Kalau dah bertahun pun tak selesai, kasi jer orang lain selesaikan masalah ni,” sindirnya tajam dengan disambut deraian ketawa.

Istilah outsource bererti sesebuah pertubuhan atau syarikat mendapatkan pihak luar untuk menjalankan segala kerja, pengurusan atau perkhidmatan, yang sepatutnya mereka sendiri laksanakan.

Natijah daripada kesemua respons ini?

Ada segelintir di antara kita masih memperlekehkan isu ini sementara sesetengah lagi melihat usaha menangani isu ‘keluarga pincang’ daripada sudut negatif – sebagai satu bebanan. Ini silap besar.

Sebaiknya, usaha menanganinya harus dilihat secara positif, betapa kudis yang lama bernanah dan mulai jadi pekung, jika dirawat sebaiknya mampu sembuh dan mencergaskan kembali daya tenaga masyarakat kita.

Tiga saranan boleh difikirkan.

Pertama, pastikan lebih separuh daripada lebih 7,000 kes keluarga Melayu menerima bantuan sekarang diperkasakan seberapa segera.

Antara masalah orang Melayu ialah kekurangan ‘fulus’ atau duit.

Disebabkan ramai anak, sang isteri tidak dapat keluar bekerja, dengan suami bergaji rendah, kurang $1,600 sebulan, keadaan hidup mereka tidak dapat dipertingkatkan.

Apa yang boleh dilakukan ialah, sebahagian wang daripada Dana Amanah Pendidikan (ETF) diperuntukkan untuk menanggung sebahagian besar kos yuran tajaka bagi anak-anak daripada keluarga pincang.

Ibu bapa daripada golongan ini diwajibkan menghantar anak ke tajaka tetapi hanya diperlukan membayar yuran nominal, mungkin $50 sebulan untuk setiap anak, bagi membolehkan mereka keluar bekerja.

Tetapi golongan ini perlu dibimbing rapi dalam mengurus kewangan mereka.

Badan yang membantu perlu punya pegawai bertindak seakan Pegawai Pemegang Harta dalam sesebuah kes muflis, membantu mengatur kewangan pasangan suami isteri ini dan pastikan dalam tempoh antara tiga dengan lima tahun, mereka mampu bangkit dan berdikari sebelum kemudahan tajaka ditarik balik.

Jika ini berjaya dilaksanakan, ia umpama pepatah sambil menyelam minum air kerana bukan sahaja kedudukan kewangan keluarga itu jadi mantap, malah kanak-kanak daripada keluarga pincang juga mendapat pendedahan pendidikan dari seawal usia dua, tiga tahun.

Ini amat genting kerana pada usia semuda itu, kanak-kanak akan punya kefahaman asas lebih kukuh, terutama sekali dalam penguasaan bahasa dan kemahiran kira-kira.

Langkah ini mungkin jawapan dalam mengatasi satu lagi permasalahan yang ditimbulkan Dr Yaacob, iaitu kelemahan murid-murid Melayu dalam Matematik yang sejak tiga tahun lalu hanya 56 peratus murid Melayu lulus Matematik di peringkat PSLE, berbanding purata nasional sebanyak 90 peratus.

Matlamat kita haruslah tidak menjadikan kemasukan ke Institut Pendidikan Teknikal (ITE) sebagai pilihan utama dan terakhir tetapi ke maktab rendah, atau politeknik dan akhirnya ke universiti.

Ketiga, mengawasi tahap kesihatan kanak-kanak daripada keluarga pincang terjaga.

Mungkin ada baiknya sebahagian wang Tabung Amal Aidilfitri (TAA) diperuntukkan sebagai subsidi bagi pelbagai suntikan wajib untuk kanak-kanak di bawah usia tujuh tahun.

Mendekati isu ini dengan cara yang positif akan meningkatkan lagi dinamisme masyarakat kita – apatah lagi kita sendiri sering mengeluh sikap masyarakat kita ‘sentiasa lambat dan lembap’.

Sesetengah keluarga Melayu kita tidak harus kekal sedemikian.

Berita Harian | Komentar
12 Disember 2009
25 Zulhijjah 1430H
Sabtu

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s