Lepas berdialog, tiba masa Apec kotakan janji

Catatan Wartawan

Oleh CHAIRUL FAHMY HUSSAINI

DUA dekad setelah tertubuhnya Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec), kini lahir satu harapan baru dan lebih nyata dalam kerangka perhubungan antarabangsa.

Buktinya?

Setiap anggota atau negara yang menyertai Apec bukan sekadar beriltizam untuk bersama-sama memajukan ekonomi serantau, malah memastikan juga bahawa kemelesetan ekonomi yang terburuk melanda dunia sekarang tidak berulang lagi.

Ini belum termasuk komitmen mereka terhadap pemuliharaan alam sekitar dan usaha sepadu dalam menangani cabaran keselamatan berhubung tenaga, makanan dan memperkukuh modal insan dalam menghadapi ekonomi global yang semakin berdaya saing.

Sesungguhnya, apa yang dilakukan oleh Apec ini mencerminkan kesungguhan kepimpinannya dalam mencapai satu agenda – yakni memperkukuh sekitaran perniagaan dan perdagangan – demi faedah dan kemakmuran ekonomi jagat untuk jangka panjang.

Hal ini malah diakui sendiri oleh Wakil Dagangan Amerika, Encik Ron Kirk, pada 5 November lalu bahawa “rantau Asia Pasifik ini telah menjadi tumpuan dunia bagi aktiviti ekonomi dan inovasi”.

Namun, melangkah ke depan, Apec perlu memenuhi harapan anggotanya – dalam mewujudkan kawasan dagangan bebas di Asia Pasifik dan memanfaatkan kewujudan itu sepenuhnya kelak.

Ini penting kerana kegagalan menjadikan kawasan dagangan bebas satu kenyataan bakal dilihat golongan pesimis sebagai hanya melemahkan pengaruh politik Apec dalam berhadapan dengan sebuah lagi gergasi ekonomi – G20 (kumpulan 20 negara termaju dunia).

Dalam hal ini, Perdana Menteri, Encik Lee Hsien Loong, selaku peneraju Apec tahun ini berkata para anggota pertubuhan itu akan berbincang dalam pertemuan dua hari mereka semasa Sidang Puncak Ketua Pegawai Eksekutif (CEO Summit) yang bermula semalam tentang bagaimana mereka akan mencapai wawasan itu.

“Ideanya ialah untuk mengukuhkan rangkaian perjanjian dagangan bebas yang kini wujud dan mengurangkan kerumitan terhadap pentadbiran dan tenaga kerja perniagaan,” ujarnya.

Jaminannya itu menyuntik kesegaran dan harapan dalam watan rantau ini, lebih-lebih lagi apabila Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) menganggarkan Hasil Kasar Dalam Negeri (GDP) dunia akan meningkat hampir 3 peratus pada tahun depan, dan kesemua ekonomi negara Apec akan menikmati pertumbuhan GDP yang positif.

Namun, kesungguhan yang ditunjukkan oleh para pemimpin Apec menerusi kenyataan-kenyataan mereka harus dilaksanakan, jika enggan dicap sebagai ‘janji mulut sahaja’.

Ini penting memandangkan jumlah pengangguran masih tinggi di banyak negara Asia Pasifik dan seperti yang dinyatakan oleh Menteri Ehwal Luar, Encik George Yeo, Rabu lalu, sedang ekonomi mula menunjukkan tanda pemulihan, “segalanya masih dalam keadaan rapuh”.

Demi memastikan setiap warga punya peluang untuk maju dan meraih manfaat dalam pasaran ekonomi global, Apec perlu memastikan ruang dan peluang pekerjaan tidak terbatas dan melaksanakan segala yang dijanjikan – iaitu dalam mewujudkan tenaga kerja yang mampu menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah-ubah, menjadikan pasaran buruh lebih fleksibel, mengadakan program jaringan keselamatan sosial yang utuh dan membuat pelaburan dalam pendidikan dan latihan dalam memantapkan modal insan.

Sebagai pemerhati tetap tepi gelanggang sejak bermulanya sidang Apec minggu lalu di sini, saya percaya Apec kini lebih berkeyakinan dan memberi penekanan lebih mendalam terhadap pemupukan sekitaran yang sesuai bagi inovasi, yang boleh dianggap sebagai benih penting bagi memacu pertumbuhan ekonomi serantau.

Begitu banyak yang boleh dilaksanakan oleh Apec bagi mewajarkan kedudukannya sebagai institusi penting serantau.

Satu daripadanya ialah dengan memanfaatkan desakan terhadap pemuliharaan alam sekitar dengan menjadikan teknologi ‘hijau’ sebagai satu cabang penting pelaburan, di samping meningkatkan lagi kemampuan teknologi dan kemudahan komunikasi bagi memperkasa warga di negara-negara membangun.

Segalanya ini jika dilaksanakan, akan membuat ramai menganggap Apec, sememangnya satu permata harapan.

Berita Harian | Dalam Negeri
14 November 2009
26 Zulkaedah 1430H
Sabtu

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s