Kita tidak perlu punya terlalu banyak GSA

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

MACAM suatu ‘tradisi’ setiap kali musim haji, pasti ada isu atau ‘masalah’ yang timbul.

Tahun lalu, 820 jemaah gagal menunaikan haji setelah kerajaan Arab Saudi memutuskan agar mengurangkan tempat bagi jemaah haji dari seluruh dunia kerana kerja pembangunan prasarana yang giat dijalankan di Makkah.

Jadinya, hanya 2,192 jemaah dibenarkan menunaikan rukun kelima tahun lalu.

Tahun ini pula, disebabkan ancaman penularan virus flu H1N1, kerajaan Arab Saudi mengambil langkah amat berhati-hati dan hanya bersedia menerima 680 jemaah haji dari Singapura.

Jumlah ini menuruti kuota yang ditetapkan Muktamar Islam (OIC) pada 1987, di mana jumlah jemaah haji bagi sesebuah negara adalah 0.1 peratus daripada jumlah penduduk Islam negara itu.

Ramai tertanya-tanya, mengapa kerajaan Arab Saudi pada tahun ini seakan-akan ‘keberatan’ untuk menunjukkan sikap ihsan lebih mendalam, seperti tahun- tahun sudah, dalam membenarkan lebih ramai warga Singapura menunaikan haji.

Bagi penulis, itu bukan soalnya. Apa yang dilakukan kerajaan Arab Saudi adalah sesuatu yang tepat demi kebaikan masyarakat Islam keseluruhannya.

Ini memandangkan penularan virus flu H1N1 tidak boleh dipandang enteng.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebelum ini menyifatkan penularan wabak penyakit itu sebagai satu ‘suasana darurat kesihatan awam yang membawa kebimbangan antarabangsa’.

Atas dasar itu, sikap berhati- hati yang ditunjukkan kerajaan Arab Saudi amat wajar.

Keadaan ini sebenarnya memberi kita peluang memperkemas kedudukan dan meneliti semula ‘pasaran’ dan sistem haji sedia ada.

Telah tiba masanya masyarakat Islam setempat menerima hakikat bahawa hanya sekitar 680 orang dari negara ini yang dibenarkan menunaikan haji setiap tahun.

Jadi jangkaan tinggi yang ada dalam diri sesetengah bakal jemaah bahawa “daftar last minute (saat akhir) pun boleh pergi haji” harus dibuang jauh-jauh.

Itu dulu, sekarang tidak lagi.

Para jemaah mesti bersedia menerima hakikat bahawa urusan haji adalah ketentuan Ilahi.

Seandainya lebih ramai diizinkan menjadi tetamu-Nya, jemaah yang terpilih mesti bersedia berangkat, walaupun di saat akhir – seperti yang berlaku sekarang ini.

Keadaan tidak menentu sekarang juga sebenarnya memberi peluang terbaik bagi Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) meningkatkan lagi peranannya sebagai ‘regulator’ atau penguasa bagi pasaran haji di sini.

Telah tiba masanya bagi Muis membuat kaji selidik lebih mendalam tentang pasaran haji di Republik ini dan menentukan berapa sebenarnya jumlah ejen penjualan pakej haji (GSA) yang diperlukan bagi menguruskan bakal jemaah haji Singapura.

Secara terus terang, jumlah 26 GSA yang ada sekarang bagi menguruskan sekitar 3,500 jemaah boleh disifatkan sebagai ‘terlebih’.

Bandingkan ini dengan hanya tiga syarikat telekomunikasi – SingTel, MobileOne dan StarHub – yang bersaing bagi pasaran empat juta orang di sini.

Ataupun pasaran televisyen kabel di mana hanya ada dua – StarHub dan MioTV – bersaing bagi menarik ribuan pelanggan setempat.

Malah, Singapura hanya mempunyai tiga bank setempat – UOB, DBS dan OCBC – bagi memenuhi keperluan kewangan rakyat negara ini.

Persoalannya sekarang, perlukah kita mempunyai GSA sebanyak yang ada sekarang?

Bukanlah sesuatu yang produktif bagi 26 GSA menguruskan 3,500 jemaah – purata 135 orang jemaah seagensi.

Lebih tidak masuk akal rasanya, jika 26 GSA menguruskan sekadar 680 jemaah atau 26 jemaah bagi setiap agensi.

Meskipun Singapura mengamalkan pasaran bebas, itu tidak bermakna kita menerima keadaan itu secara harfiah dan memberi kebebasan mutlak untuk mana-mana syarikat pelancongan Islam ‘masuk gelanggang’.

Sewajarnya, Muis selaku pengawal pasaran memastikan tidak lebih daripada empat atau lima GSA sahaja mendapat lesen menjual pakej haji, meskipun kesemua agensi yang ada sekarang dibenarkan bersaing menerusi tender yang dikeluarkan.

Sedang GSA mapan mampu berdiri atas kaki sendiri, GSA lebih kecil sebaiknya bergabung dan membentuk satu konsortium untuk bersaing dalam mendapat hak menjual pakej-pakej haji.

Dalam memperkemas kini sistem sedia ada, Muis harus memastikan kelima-lima GSA yang dipilih mengemukakan pakej haji tersendiri, yakni setiap satu GSA menawarkan pakej berbeza dan bukannya serupa, seperti yang berlaku sekarang.

Di pihak GSA pula, ia harus kembali berpijak di bumi nyata, dengan memusatkan perhatian pada jumlah kuota yang ditetapkan dan bukannya pada jumlah ‘ihsan’ Arab Saudi.

Langkah ini rasanya mampu mengelakkan mereka daripada menanggung kos kerugian lebih besar.

Persatuan Agensi Pelancongan Islam Singapura (Amtas) perlu membantu GSA memahami keadaan ini.

Di samping itu, para jemaah juga perlu sama-sama memikul tanggungjawab dalam melicinkan lagi pengurusan haji di sini.

Antara yang boleh dilakukan adalah dengan membuat pendaftaran haji lebih awal dan bukan di saat akhir agar mereka tidak berasa kecewa andai tidak diberi kesempatan bertamu di rumah Allah, disebabkan kuota yang telah ditetapkan.

Dalam rangka menyelaras dan menswastakan khidmat haji oleh Muis, wajar juga difikirkan konsep tabung haji – agar permodalan dapat dibuat lebih awal. Bahkan hasil limpahannya boleh digunakan untuk manfaat seluruh ummah.

Dengan itu, senario hari muka urusan haji akan berubah ke arah yang lebih mantap dan terjamin.

Berita Harian | Komentar
24 Oktober 2009
5 Zulkaedah 1430H
Sabtu

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s