Dah siap Melayu hadapi ‘tsunami uban’?

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

SINGAPURA bakal menghadapi ‘tsunami uban’ .

Dalam masa 20 tahun dari sekarang, jumlah warga tua berusia 65 tahun ke atas akan meningkat daripada 300,000 hari ini kepada 900,000 orang.

Ini bermakna, secara nisbah seorang daripada setiap lima warga Singapura berumur 65 tahun atau lebih pada 2030.

Nisbah sekarang ialah seorang bagi setiap 12 orang.

Dalam hal ini masyarakat Melayu kita tidak terkecuali. Lihat sahaja keadaan di masjid sekarang, jumlah warga tua uzur dan terpaksa menggunakan kerusi untuk menunaikan solat berjemaah kian ramai.

Bayangkan keadaan di masjidmasjid kita 20 tahun dari sekarang.

Oleh itu, sedang pemerintah giat memikirkan, melakar dan melaksana serta menyemak pelbagai dasar dan program bagi menangani cabaran penuaan, bagaimana pula kita?

Perkara ini perlu difikirkan segera. Elak mengambil sikap tunggu dan lihat, atau sudah terhantuk baru terngadah.

Suka atau tidak, satu perancangan teliti, menyeluruh dan berkesan mesti dilakukan demi memastikan masyarakat Melayu mampu mengatasi keadaan ini apabila tiba 2030 kelak.

Dari segi sumber tenaga misalnya, masyarakat Melayu juga, seperti masyarakat lain di sini, memerlukan lebih ramai karyawan bagi memenuhi setiap keperluan warga tua yang semakin rencam dan mencabar – daripada doktor ke jururawat, sehinggalah kepada ahli terapi, pakar pemakanan, kaunselor dan penasihat keluarga.

Kita perlu, mulai sekarang, memupuk di kalangan generasi muda minat menceburi bidang-bidang ini kerana mereka akan lebih mengerti akan gaya dan resam kehidupan masyarakatnya sendiri dan ini akan memudahkan mereka mencari huraian bagi pelbagai permasalahan – dari segi penyakit dan ragam – yang dihadapi warga tua Melayu.

Selain itu, perhatian perlu ditumpukan pada usaha-usaha memupuk kesedaran dan rasa cinta lebih mendalam di kalangan generasi muda hari ini tentang tanggungjawab mereka menjaga ibu bapa dan jangan mudah-mudah mencampak mereka ke rumah tumpangan.

Bukan apa, dengan kos sara hidup yang semakin meningkat, peluang pekerjaan di mana-mana dek penyejagatan dan sesetengah warga muda kita akan lebih condong mendaki setinggi mungkin tangga kerjaya, soal penjagaan warga tua menjadi lebih runcing.

Yang nyata, kita perlu mengelak situasi anak-anak Melayu lebih mementingkan diri sendiri dan hanya terdorong mengejar kebendaan dan kemewahan semata-mata, sehingga tuntutan menjaga orang tua diserahkan kepada rumah tumpangan.

Secara terus terang, tanggapan umum bahawa orang Melayu dari dahulu hingga sekarang lebih bersedia menjaga ibu bapa mereka hingga ke akhir hayat berbanding bangsa lain secara perlahan-lahan mula terhakis.

Hakikatnya, sudah pun berlaku di kalangan segelintir masyarakat Melayu kita yang lebih rela memasukkan ibu bapa ke rumah tumpangan dan jarang menjenguk mereka – kerana melepas beban.

Kita perlu memastikan ia tidak menjadi satu trend atau amalan lazim di kalangan generasi mendatang.

Apatah lagi, pemerintah kini sedang mengkaji keperluan membuat pindaan ke atas Akta Penyaraan Ibu Bapa bagi mengenakan hukuman lebih berat ke atas mereka yang melepaskan tanggungjawab menyara ibu bapa.

Menteri Pembangunan Masyarakat, Belia dan Sukan (MCYS), Dr Vivian Balakrishnan, menyatakan di Parlimen bulan lalu kementeriannya bercadang menyemak akta itu bagi memastikan anak-anak memikul kos penyaraan ibu bapa mereka dengan lebih adil.

Sangat diharapkan kemudahan rumah tumpangan warga tua yang disediakan badan-badan kebajikan atau badan bukan mencari untung Melayu/Islam hanya diperuntukkan untuk warga tua sebatang kara yang miskin dan melarat.

Bagi memastikan tujuan ini dapat dicapai, pendidikan dan persiapan rapi amat penting.

Dalam aspek pendidikan, pendekatan harus mencakupi aspek pengukuhan ikatan kekeluargaan, aspek emosi dan sumber kewangan. Ini penting kerana semakin tua seseorang ibu atau bapa, semakin banyak ragam dan penyakitnya.

Tanpa persiapan rapi dan sempurna, penjagaan warga tua kelak akan lebih dirasai sebagai satu beban, dalam aspek kewangan terutamanya.

Atas sebab itu, aspek pendidikan ini harus dipikul bukan sahaja oleh kaunselor keluarga, bahkan asatizah, guru, pemimpin politik, pemimpin masyarakat, dan kita semua.

Menyentuh soal persiapan pula, pemimpin kita perlu melakar dan menyiapkan satu kerangka jelas dalam mengenal pasti keadaan hari ini dan huraian terbaik saat 2030 tiba.

Kerangka ini harus mengenal pasti cabaran dan permasalahan yang akan dihadapi masyarakat Melayu, mencakupi aspek prasarana, skim dan sokongan.

Kita perlu meneliti setiap skim dan program yang dilaksana pemerintah dan mengkaji bagaimana ia dapat disepadukan dengan program yang badan Islam tawarkan demi kesejahteraan warga tua kita untuk jangka panjang.

Asasnya, masyarakat perlu jujur dalam menghadapi isu ini, apatah lagi kita sendiri bakal tua.

Insafi pesanan Rasulullah saw:

“Ingatlah bahawa sesungguhnya reda Allah itu terletak pada keredaan kededua orang tua. Maka janganlah kita mensia-siakan mereka apabila mereka sudah tua.”

Setiap kita akan menjadi seorang tua dan lemah dan akan bergantung pada anak-anak kita untuk menjaga kita.

Komentar | Berita Harian
Isnin, 7 September 2009
17 Ramadan 1430H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s