Perihal nama, pangkat dan kedudukan…

Titisan tinta 

Chairul Fahmy Hussaini

MENJADI lumrah bahawa nama, pangkat dan kedudukan mewajahi status seseorang. Apatah lagi dalam keadaan hari ini, ketiga-tiga faktor ini penting dalam memastikan letakduduk kita dalam hierarki masyarakat.

Disebabkan dunia sekarang yang serba bersaing soal nama, pangkat dan kedudukan seseorang kini hampir tidak lagi dikecapi bersandarkan keikhlasan.

Ada beberapa individu Melayu kita (saya iktiraf mereka sebagai ‘pemimpin panjang sejengkal’) tidak malu-malu memastikan namanya mesti sentiasa dikaitkan dengan pingat atau darjah kebesaran yang diterima sebelum ini.

Jika beliau penerima Pingat Bakti Masyarakat (PBM) maka beliau mahu penerimaan pingat itu sentiasa disertakan di akhir namanya, misalnya: Encik Anu Bin Polan, PBM, dalam apa jua catatan – baik dalam kad undangan, sebutan di  majlis-majlis keramaian awam atau di media massa.

Jika beliau menerima satu lagi anugerah, misalannya, Bintang Bakti Masyarakat (BBM) maka ia perlu juga disertakan di akhir namanya, menjadi Encik Anu Bin Polan, PBM & BBM.  

Makin banyak anugerah, makin panjang namanya.

Malah, jika seseorang menerima darjah kebesaran dari negara luar, umpamanya gelaran Datuk atau Dato’ dari salah satu negeri-negeri di Malaysia atau Brunei, maka diinginkan namanya mulai dikenali masyarakat dan rakyat negara ini sebagai Dato’ Anu Bin Polan.

Ada akan menyatakan, tidak salah bagi seseorang itu diiktiraf nama, pangkat dan kedudukannya atas sumbangannya kepada masyarakat.

Pandangan sebegitu tiada salahnya, tetapi bila kita meneliti duduk perkara, bukankah lebih baik sumbangan yang dihulurkan – baik kudrat mahupun wang ringgit – diberikan secara ikhlas tanpa perlu mendesak atau memaksa sumbangan dan penerimaan anugerah itu diakui oleh masyarakat?

Ini perihal pangkat dan kedudukan.

Ini belum lagi menyentuh kelakukan segelintir sang politikus yang bersungguh-sungguh mahukan setiap aktiviti atau ‘sumbangan’ mereka kepada masyarakat mendapat sorotan media.

Ini perihal nama…

Jadinya, sebagai seorang yang bermaruah kita perlu jujur pada diri sendiri, apakah segala yang disumbangkan dilakukan kerana keikhlasan atau demi meraih pangkat dan kedudukan?

Tepuk dada tanya selera.

Sabtu, 22 Ogos 2009
1 Ramadan 1430H
11:29:14 pagi

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Luahan. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s