Jihad ke atas fahaman sesat

PANDANGAN

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

SEDANG kami duduk berbincang tentang isu-isu semasa untuk diberikan sorotan lebih mendalam di akhbar ini lewat bulan lalu, satu isu yang ditimbulkan menarik perhatian yang hadir:

Bagaimanakah kita menilai berita penangkapan pemimpin Jemaah Islamiyah (JI) Singapura, Mas Selamat Kastari, yang kini ditahan dua tahun oleh kerajaan Malaysia di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)?

Kelima-lima kami yang duduk berbincang mengakui isu pengganasan di rantau ini tidak akan reda dengan tertangkapnya Mas Selamat.

“JI tidak akan duduk diam, orang dia mesti bangun balik. Ini soal ideologi beb, mereka dah taksub jadi mati-matian mereka nak capai matlamat tu,” kata salah seorang daripada kami.

Menyedari hakikat itu, kami berlima sepakat untuk menghasilkan satu laporan khas tentang JI, tentang wajah baru rangkaian pengganasan itu yang tidak diketahui ramai anggota masyarakat kita.

Hasil kaji selidik dan wawancara kami dengan pakar pengganasan dari Pusat Antarabangsa bagi Keganasan Politik dan Penyelidikan Pengganasan (ICPVTR) di Universiti Teknologi Nanyang (NTU) mengemukakan dua perkara yang membimbangkan.

Pertama, JI atau sayap serpihannya hari ini lebih bijak menyamar – bak sumpah-sumpah (sumpah-sumpit). Mereka mampu melindungi diri daripada dijejak pihak berkuasa.

Misalnya, di Kampung Tawakal di Skudai, seorang yang tinggal di sebelah rumah yang didiami Mas Selamat berkata gaya biasa yang ditonjolkan pemimpin rangkaian itu mengelabui mata penduduk kampung.

Kedua, menarik simpati.

Ini dapat dibuktikan sewaktu kunjungan Berita Harian ke Skudai dan Ulu Tiram, Johor, pada Mei lalu bagi membuat liputan perihal penangkapan Mas Selamat pada 1 April lalu.

Jiran-jiran yang tinggal di sekitar Sekolah Agama Tarbiyatul Islamiyah Lukmanul Hakim di Ulu Tiram enggan diwawancara.

Dimaklumkan seorang penduduk kampung di situ, ini terjadi kerana ada tetangganya itu yang bersimpati dengan perjuangan JI.

Ini meskipun sekolah dan kampung di situ telah beberapa kali diserbu pihak berkuasa Malaysia dan penyelewengan terhadap ajaran Islam oleh rangkaian pengganas di situ dibongkar dan dicanang.

Jadi, masalahnya adalah sikap ‘simpati tak bertempat’ segelintir masyarakat, menyebabkan JI yang kuncup kini mampu mekar semula.

Jadi, apa huraian kita?

Dalam dua pertemuan kami dengan pakar pengganasan, Profesor Dr Rohan Gunaratna, beliau menekankan apa yang disaksikan sekarang adalah perubahan nyata JI – daripada sebuah pertubuhan yang memberi tumpuan pada keganasan untuk mencapai hasrat, kepada sebuah organisasi yang cuba mempengaruhi umat Islam dengan ajaran agama yang menyeleweng – menerusi gerakan ideologi.

Benar katanya itu; siasatan akhbar ini menunjukkan JI telah menyusun semula struktur kepimpinannya.

Bahkan, mereka giat mendekati golongan sasaran menerusi Internet dan bahan-bahan ilmiah.

Segala-galanya dipaparkan di akhbar ini Sabtu lalu.

Tujuan kami? Memperhebat perang ideologi ke atas JI.

Namun, tidak sekali kami menyangka detik laporan khas itu disiarkan ‘bertepatan’ dengan serangan JI ke atas Hotel JW Marriott dan Hotel The Ritz-Carlton di Mega Kuningan, selatan Jakarta.

Serangan ke atas Hotel JW Marriott itu kali kedua, menggunakan kaedah sama – pengebom nekad.

Ini menunjukkan JI tetap teguh dalam mencapai angan-angan mereka – menggunakan keganasan untuk membangunkan Daulah Islamiyah.

Meskipun pakar bom JI, Dr Azhari Hussin, terbunuh pada November 2005 dan ramai lagi pengikutnya – termasuk beberapa warga Singapura – diberkas pihak berkuasa, ramai lagi masih berleluasa dan mampu menarik anggota baru, menghasilkan bahan letupan dan melancarkan serangan.

Salah seorang daripadanya ialah Noordin Mohd Top. Keberkesanannya ‘membasuh’ minda generasi muda agar menerima perjuangan JI sebagai ‘jalan ke syurga’ perlu diberi perhatian serius.

Peranan akhbar terhad.

Jadi dalam hal ini, setiap kita perlu memikul tanggungjawab memerangi ideologi songsang ini dan tidak semata-mata menyerahkan peranan dan tanggungjawab ini ke pundak asatizah sahaja.

Mungkin telah tiba masa, setiap anggota masyarakat, termasuk golongan ibu bapa dan datuk nenek kita, meluangkan lebih banyak masa mempelajari dan memahami lebih luas apa yang sebenarnya diajarkan Islam – daripada sekadar menghadiri kelas fardu ain, kursus haji, hafalan Al-Quran atau mempelajari tajwid sahaja.

Amat baik sekiranya kita dapatkan penerangan lebih jelas daripada asatizah kita tentang apa itu yang dikatakan sebagai ‘Wahabi’ atau ‘Salafi’, dan mengenali siapa itu Ibnu Taimiyyah dan apa pula bentuk ajarannya.

Lebih penting, memahami maksud Jihad Akhbar dan keperluannya dalam konteks kehidupan hari ini dan mengetahui asas pengertian Jihad Asghar.

Sebabnya, setiap yang dikemukakan ini telah dipesongkan begitu jauh oleh pendukung dan pemimpin kededua JI dan Al-Qaeda.

Kesedaran tentang kesemua ini sangat penting dan runcing.

Inilah jihad kita.

Demi menyelamatkan anak cucu dan generasi mendatang daripada terpesong dan tersasar jauh daripada ajaran Islam yang sebenarnya.

Islam sebuah agama yang dinamik, Kita perlu elak daripada memahami dan mentafsir setiap tuntutan Ilahi dan Rasul secara harfiah sahaja.

Sebagai sebuah masyarakat madani, kita seharusnya mampu membezakan antara ajaran Islam yang suci dengan yang menyeleweng.

Hakikatnya, dalam menuju ke arah kecemerlangan ummah, penekanan kita hari ini seharusnya tertumpu pada usaha memperkukuh kontrak sosial dan mempertingkat peradaban Islam melalui penguasaan ilmu dan pembangunan insan.

Bukannya dengan mengebom dan membunuh orang tidak berdosa, seperti yang berlaku di Jakarta.

Berita Harian | Komentar
Rabu, 22 Julai 2009
29 Rejab, 1430H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s