Dah tiba masa kita hargai bapa…

SUARA ADAM

Bersama Chairul Fahmy Hussaini

HARI Bapa baru sahaja berlalu. Bagaimana sambutannya di kalangan masyarakat kita?

Rasanya, suam-suam kuku.

Ini berlaku mungkin kerana merayakan Hari Bapa itu sendiri, yang dipercayai mula-mula diadakan pada 5 Julai 1908 di sebuah gereja di West Virginia, Amerika Syarikat, bukanlah sebahagian daripada amalan masyarakat Melayu kita.

Tetapi apabila memikirkan lebih mendalam lagi, ia mungkin berpunca daripada tanggapan lazim orang- orang kita bahawa sumbangan dan pengorbanan bapa itu tidak seberapa, tidak sehebat sumbangan ibu yang melahirkan, mendidik dan mendewasakan anak-anaknya.

Hmmm…

Mungkin telah tiba masa, sumbangan bapa dalam memperkukuh dan memakmurkan institusi keluarga selama menjadi seorang suami dan ayah, diberi pengiktirafan lebih bermakna.

Ini wajar dipertimbangkan memandangkan, Adam, meskipun tidak melahirkan, tetap memikul tanggungjawab yang sama hebat seperti sang Hawa.

Selain perlu bekerja keras bagi memastikan nasi terus terhidang di meja, Adam sebagai seorang Bapa yang bertanggungjawab, perlu juga memikirkan akan kemakmuran rumah tangga dan pembesaran anak- anaknya.

Ramai mungkin beranggapan, tanggungjawab seseorang Adam saat menjadi bapa, lebih mudah berbanding si ibu. Ini satu tanggapan yang salah dan sempit.

Pertama sekali, kemantapan kewangan demi memastikan rumah tangga yang dibina tidak goyah apabila digugat cabaran ekonomi.

Kedua, memastikan rumah tangga yang dibina merupakan sebenar- benarnya rumah, bukan khemah di tepi laut.

Ketiga, dalam mencari nafkah, memastikan dirinya punya kelebihan dan mampu mengharungi cabaran alam pekerjaan.

Apatah lagi, sedang masa memakan usia, seseorang bapa itu menghadapi risiko diberhentikan kerja – disebabkan kemasukan tenaga kerja lebih muda yang menikmati gaji lebih rendah.

Dalam hal ini, si bapa bukan saja perlu terus bekerja, tetapi harus juga bersengkang mata bagi meningkatkan penguasaan ilmu dan kemahiran demi menepis risiko kena retrench.

Keempat, dalam memastikan nasi dapat terus disuap ke mulut setiap ahli
keluarga, si bapa turut disuakan dengan cabaran yang amat runcing – kos
kehidupan yang semakin meningkat.

Bayangkan tekanan yang dihadapi sang bapa yang saban bulan menikmati jumlah gaji yang sama – disebabkan ‘gaji mati’ dek tidak menikmati kenaikan pangkat atau syarikat tidak menikmati keuntungan besar.

Tekanan lebih besar akan dirasai si bapa yang bergaji hari. Dengan kos makanan, pendidikan, pengangkutan dan perubatan yang terus melambung, bebanan yang dirasai si bapa terus bertambah.

Lebih berat bebanan yang ditanggung seseorang Adam itu bila isteri dan
anak-anak hadapi tekanan masyarakat dalam aspek kebendaan.

Tidak sukar untuk kita menafsir tuntutan ‘kemewahan’ hari ini – telefon bimbit terkini, kereta model terbaru, hiasan dalam rumah serba indah dan sebagainya.

Ini belum termasuk tanggungjawab si bapa terhadap kedua-dua ibu bapanya dan mungkin adik-beradiknya yang juga memerlukan perhatian beliau.

Percayalah, seseorang Adam yang bertanggungjawab – saya percaya adanya ramai Adam sebegini di kalangan kita – akan berusaha menunaikan setiap tuntutan ini.

Jadinya, Hari Bapa wajar diraikan dengan lebih meriah lagi.

Tetapi, tidak perlu rasanya, Hari Bapa dijadikan suatu acara komersial di
kalangan para peniaga Melayu. Ini kerana sesuatu yang bersifat ‘duitan’ akan
mudah terlepas daripada ingatan.

Cukup dengan sambutan secara tersendiri dan bersifat peribadi yang diraikan
sesebuah keluarga itu sesama sendiri. Apa yang diinginkan pada hari itu bukanlah sajian makanan yang melimpah-ruah atau hadiah berbakul-bakul.

Tetapi cukup dengan sajian makanan istimewa yang digemari si bapa dan disertai dengan luahan kasih mesra yang cukup bermakna:

“Terima kasih ayah.”

Berita Harian | Ekstra
26 Jun 2009
3 Rejab 1430H
Jumaat

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s