Bukan salah poligami tapi pelaksana

SUARA ADAM!

Oleh CHAIRUL FAHMY HUSSAINI

DALAM beberapa bulan kebelakangan ini, sudah tiga rakan wanita saya mengeluh tentang sukarnya mencari pasangan hidup.

Menurut mereka, kebanyakan ‘jejaka’ yang berkenan di hati telah pun berpunya atau kini melayari bahtera rumah tangga.

Maklumlah, memandangkan mereka kini agak berusia – dalam lingkungan lewat 30-an – masalah mencari pasangan lelaki yang sesuai, seusia atau lebih tua, menjadi lebih genting.

Atas kesedaran itu, saya kata, jalan terbaik untuk mereka adalah menerima poligami atau cakap mudahnya, menerima realiti hidup bermadu.

Ini selain terus hidup membujang atau sedia mengahwini jejaka yang lebih muda atau terus berikhtiar mencari pasangan yang diinginkan – walau masa tiap detik kian suntuk.

Dan saya kaget apabila ketiga-tiga rakan (dalam perbualan secara berasingan), mereka sebenarnya telah memikirkan tentang itu dan berasa poligami sebagai jalan keluar terbaik.

Cuma kata salah seorang rakan saya itu, kaum Adam tidak bersedia tampil dan menyatakan kesediaan mereka untuk menerima tanggungjawab sosial itu.

Jawapan saya mudah: Andai soal poligami diusulkan kepada sang isteri, maka gegak gempitalah dunia.

Rakan saya mengakui hal tersebut dan berkata:

“Wanita yang telah berumah tangga keberatan untuk mengamalkan hidup berkongsi sebab sistem dan cara kehidupan moden lebih mementingkan diri sendiri.

“Lelaki pula tidak dapat sahut cabaran, merasakan syarat-syarat yang ditetapkan terlalu mengongkong sebab itu ramai, baik Adam mahupun Hawa yang telah berkahwin, lebih mudah jalinkan hubungan sulit.”

Hmm… Seorang lagi rakan wanita yang masih solo pula berkata poligami merupakan satu ciri unik bagi menangani keadaan tersebut, katanya.

“Mungkin era sekarang ni, lelaki ‘takut’ untuk bertanggungjawab kerana tanggungjawab yang disuguhkan kepadanya terasa ‘tidak larat dipikul dek badan”!

“Masyarakat telah mendefinisikan dengan terlalu runcing tanggungjawab yang perlu dipikul… dan tekanan masyarakat menjadikan suasana keluarga berpoligami ini macam ‘pressure cooker’,” ujarnya pula.

Fuh! Panas!

Tetapi apabila difikirkan, memang sukar untuk kaum Adam (yang berkemampuan maksud saya, yang tak mampu tu janganlah tiada beban batu digalas!) memberitahu si isteri yang dia nak kahwin lagi.

Risikonya terlalu tinggi, seseorang Adam itu boleh kehilangan keluarga dan segala yang telah dibinanya selama ini.

Jawapan seorang lagi Cik Hawa agak menarik, katanya:

“Sebab isteri telah dididik oleh masyarakat yang poligami ni gagal – gagal untuk menjanjikan kebahagiaan, keadilan dan ketenangan.

“Masyarakat pula terlalu lama percaya keluarga yang bahagia bererti seorang suami, seorang isteri dan anak-anak.

“Idea ‘seorang suami dan ramai isteri’ adalah formula yang pastinya menyebabkan sesebuah keluarga lebih daripada satu isteri pasti berantakan!”

Kata beliau dan dua lagi rakan wanita itu mengingatkan saya pada pojok tulisan Dr Mohd Asri Zainul Abidin, mantan Mufti Perlis, di akhbar Mingguan Malaysia, baru-baru ini.

Menurutnya, Islam apabila membenarkan poligami, seperti biasa menetapkan dalam setiap perkara peraturan dan disiplinnya.

“Soal berlaku baik dan adil kepada isteri bukan sahaja diwajibkan untuk mereka yang berpoligami, bahkan kepada sesiapa yang bermonogami juga wajib melakukan kebaikan dan keadilan kepada isterinya.

“Jika ada kecuaian mereka yang berpoligami bukan bererti poligami itu buruk, tetapi sikap pelaksananya itu yang salah.”

Tepat sekali kenyataan beliau itu.

Memandang sekeliling, dengan semakin ramai wanita kini berpendidikan tinggi dan bergaji besar dan jumlahnya secara keseluruhan melebihi lelaki, bukankah baik masyarakat menerima poligami sebagai satu jalan keluar, daripada menanggung beban perceraian atau permasalahan sosial disebabkan hubungan sulit kerananya?

Mungkin Adam perlu pendekatan berlainan dalam membantu merubah tanggapan Hawa tentang poligami.

Sebagai seorang Adam, saya juga cuba berbuat demikian – dengan mengetengahkannya di pojok ini.

Berita Harian | Ekstra
Jumaat, 6 Mac 2009
9 Rabiulawal 1430H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s