Usah simpati tidak bertempat

Komentar

PANDANGAN
Chairul Fahmy Hussaini

ADAKAH anda berasa selamat selepas tiga pengganas Jemaah Islamiyah (JI) yang terlibat dalam serangan bom di Bali pada 2002 menjalani hukuman ditembak mati baru-baru ini?

Amrozi Nurhasyim, 47 tahun, dan abangnya, Mukhlas (atau Ali Ghufron), 48 tahun, bersama Imam Samudra, 38 tahun, gagal dalam rayuan mereka setelah dijatuhi hukuman mati pada 2003.

Mereka didapati bersalah kerana mendalangi peristiwa bom Bali 2002 yang meragut lebih 200 jiwa.

Jika anda berasa selamat, maka tanggapan itu silap!

Ini kerana dua pengganas utama yang mendalangi Jemaah Islamiyah – Noordin Mohammad Top dan Mas Selamat Kastari – masih berleluasa dan bermaharajalela.

Meskipun pelbagai usaha dilakukan bagi memerangkap kedua-duanya, ternyata mereka masih licik.

Ketangkasan Noordin, 40 tahun, dan Mas Selamat, 47 tahun, mengelak umpan, perangkap dan jerat yang dipasang pihak berkuasa menunjukkan sikap tegar mereka untuk terus mengganas belum luntur.

Keadaan ini diburukkan lagi dengan berita tentang penangkapan lima individu berserta penemuan sejumlah senjata api dan tiga kilogram bahan letupan dalam satu siri serbuan pasukan antiterorisme Indonesia yang dilakukan di Jakarta dan Bogor bulan lalu.

Sehingga kini belum ada pengesahan daripada pihak berkuasa Indonesia atau dari mana-mana agensi keselamatan dan risikan lainnya tentang kaitan mereka dengan Noordin atau Mas Selamat.

Namun, saya berpendapat ia ada kaitannya.

Sebabnya, kesemua lelaki itu dipercayai ada hubungan dengan Mohamed Hassan atau juga dikenali sebagai Fajar Taslim, seorang warga Singapura yang ditangkap pihak berkuasa Indonesia pada Julai lalu.

Mohamed Hassan, 35 tahun, ditangkap di Sekayu, Palembang, Sumatera. Dia disyaki terlibat dalam pengganasan dan dilaporkan menganggotai JI Singapura yang dipimpin Mas Selamat.

Semasa diserbu, polis menemui lebih 20 bom, 50 kilogram peledak dan 50 butir peluru kaliber .38 dan merampas pelbagai perakam masa elektronik dan panduan membuat bom.

Ini menunjukkan adanya jalinan utuh antara mereka, biarpun bukan pertalian darah.

Masyarakat perlu sedar dan menerima hakikat bahawa hubungan antara pengganas JI yang diberkas dengan Noordin ataupun Mas Selamat bukan terjalin atas dasar ‘saudara-seagama’ semata-mata, bahkan lebih daripada itu.

Hubungan kental mereka sebenarnya tidak ubah seperti pasangan yang bercinta dalam kejauhan – walau jauh di mata namun dekat di hati.

Secara zahirnya memang mereka mungkin tidak ketemu, bertentang mata, berpimpin tangan atau tidur sebantal, tetapi kerana kukuhnya ikatan ‘cinta’ mereka, mereka saling dapat membaca hati budi dan gerak laku satu sama lain.

Ini kerana mereka mendukung ideologi yang sama.

Mungkin sukar untuk dipercayai, tetapi saya berkeyakinan bahawa mereka ini mampu berhubungan secara misteri.

Bagaimanakah mereka melakukannya?

Hal ini masih diselidiki.

Tetapi kerana kesungguhan (conviction), seseorang itu sanggup melakukan apa sahaja.

JI bukan saja merupakan tindakan bersenjata, bahkan lebih penting lagi penyebaran fahaman atau ideologi yang menyesatkan.

Mujurlah dek kegigihan pihak berkuasa dan sokongan padu masyarakat, ramai anggota JI kini meringkuk dalam tahanan dan rangkaian JI itu sendiri hampir ranap.

Namun, ada peribahasa patah sayap, bertongkat paruh, JI yang sudah kehilangan ramai ketuanya itu masih dapat bergerak. Malah, ia kini berpecah menjadi sel-sel kecil.

Pun ada peribahasa – patah tumbuh hilang berganti – boleh berlaku pada JI.

Walaupun hampir musnah, mereka masih dapat merekrut anggota baru, bersatu dan mengukuhkan semula kedudukannya.

Seorang rekrut baru JI bak bom jangka yang boleh membunuh ratusan orang.

Kesetiaan anggota JI pada Noordin dan Mas Selamat bukan suatu yang main-main.

Mujur, misi terbaru JI untuk mengebom depot tangki minyak di Jakarta sebelum ini gagal.

Jika tidak, dunia akan menyaksikan serangan ganas lebih buruk berbanding serangan di Bali pada 2003 (202 maut) dan 2005 (20 terkorban), atau pengeboman ke atas Hotel Marriott di Jakarta pada 2003 (12 terkorban).

Hakikatnya, ancaman pengganasan yang didalangi JI akan berterusan selagi ada simpati tidak bertempat kalangan Muslim atas ‘pengorbanan’ pelampau atau pengganas seperti Amrozi, Noordin atau Mas Selamat serta konco-konco mereka.

Jangan jadikan mereka ‘wira’ atau ‘syuhada’ seperti teriakan di desa Amrozi atau Imam Samudra. Ini satu kesilapan besar yang harus dielakkan.

Sebabnya jelas; perjuangan mereka itu sudah tersasar jauh.

Bak kata ketua Majlis Ulama Indonesia, Encik Umar Shihab, mereka bertiga bukanlah mati sebagai syuhada tetapi tumpas sebagai pembunuh.

Bahkan, simpati kita akan hanya menyebabkan polarisasi antara masyarakat Islam dengan bukan Islam menjadi lebih ketara.

Kita tidak mampu ‘terperangkap’ dek hujah sarjana sains politik, Profesor Samuel P. Huntington, bahawa dunia Islam memang memusuhi Barat.

Pastikan simpati kita bertempat – demi kebenaran dan menonjolkan kemurnian Islam untuk seluruh kemanusiaan.

Jangan biarkan hujah Huntington menjadi satu kenyataan.

Huraiannya terletak pada tangan kita untuk mengatasi fahaman sesat dan membina harga diri ummah.

Berita Harian | Komentar
13 November 2008
15 Zulkaedah 1429H
Khamis

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s