Nak tambat hati bakal mentua

SUARA ADAM 

Si Minah pastikan kekasih pandai jaga diri dan sopan santun
apabila berdepan dengan ibu bapanya

Oleh
Chairul Fahmy Hussaini

Tentunya kita semua ghairah nak sambut Syawal.

Tapi sebenarnya kan, dalam bab sambut-menyambut Raya ni, golongan Mamat dan Minahlah yang saya rasa paling hepi sekali!

Bagi si Mamat terutamanya, ini kesempatan terbaik untuk mereka mengunjungi rumah sang kekasih, untuk berkenalan dengan ibu bapa si Minah.Ini kira macam minta ‘consent’ atau kebenaran untuk mereka ‘going steady’ (berpacaran) lah!

Saya tak nafikan, untuk si Mamat mengunjung rumah kekasihnya, memang tak susah.Tapi nak menangi hati Pak dan Mak si Minah tu yang susah…Jadi macamana?

Ginilah, kerana tak mahu kaum Adam kita rasa sengsara apabila berhadapan dengan bakal ‘bapak dan mak mentua’, saya perturunkan pesanan daripada anak mereka, si Minah.

Ini semua bukan apa, si Minah tak mau si Mat yang dicintainya tu terus-terusan gelabah masa datang beraya nanti. Dengan penuh ikhlas Minah tulis mesej kepada si Mat:

Ke hadapan Matku yang dicintai…

Apabila datang beraya nanti, u mesti datang sorang…

Mesti pakai baju Raya tau! Kalau pakai baju biasa, bukan raya namanya my dear…

Kalau dah tahu lengan baju kurung tu panjang, tolong singsing, jangan biarkan macam baju wayang Cina!

Lipat betul-betul… macam Smart 4.

Tolong jangan selekeh bila datang tu. Mesti kemas, segak, murah senyum, pandai bawa diri dan berbual dengan my dad.

Sebelum masuk rumah kita, u check baju rapi ke tak… rambut kena maintain tau!

Kalau rambut panjang, ikat. Rambut tak mau tercacak-cacak O.K.!

Kalau hisap rokok, makan gula-gula sebelum datang ke rumah i!

Dah tu, ambik minyak wangi spray betul-betul… nanti bapak i bau asap rokok u!

Mat, bila dah sampai depan pintu nanti, kasut letak betul-betul ya.

Jangan letak sembarangan. Tengok kat lantai tu, kasut orang lain macam mana taruk… susun sama-sama.

Kasut yang u pakai pun mesti kasut Raya eh… murah pun tak apa, tapi jangan nak pakai kasut Panda pulak.

Oh ya… tak payah nak tunjuk u ada motor. Helmet pun tak payah bawak naik ke rumah, tinggalkan aje kat motor.

Apabila dah sampai, call me tau, cakap u nak naik…

Tapi apabila dah kat pintu, cakap “Assalamualaikum!”.

Mat, u jangan lupa, i kat dapur… jadi u kena gentleman ah sikit.

Lepas tu jangan lupa salam siapa yang buka pintu… kemudian salam bapak i.

U kemudian tegurlah Mak i sekali, tanya:

“Apa khabar, Cik? Saya Mamat”.

U mesti ingat Mat, darah i berderau kat dapur tu!!!

Apabila dah duduk dengan my dad, standard, u mesti tanya khabar dia.

Dah tu, u intro yourself, kemudian tanyalah…

“Dah makan pak cik? Niari tak kerja?”

O.K.?

Mat, kalau bapak i tanya mana u kenal i, jangan cakap yang kita kenal thru chatline pulak!

Cakap kenal daripada kawan-kawan O.K.? Alah… u drop some names of the other chatters in the chatroom lah jadi credible sikit.

Kalau my dad tanya pasal tatu kat tangan, lengan dan jari u tu, cakap tatu tu dah lama buat.

Jangan pulak u nak show off satu badan tatu u tu!

Kalau my dad tanya, ‘Awak ni kenal sama anak saya, serius ke main-main?’

Cakap… u kenal dengan i baru 2/3/4 hari atau bulan atau tahun ke.

Cakap… saya serius pak cik, insya-Allah kalau panjang umur, murah rezeki ada jodoh dan direstui ibu bapa, ada jodoh kami…

Oh sebelum i lupa..!

U datang tangan kosong pun tak apa… tapi keluar tu kena salam adik-adik i.

U tau kan, i ada empat beradik. Seorang $10 tau!

Jangan lupa nasihat i ya Mat.

Sayang u.

Minah.

Berita Harian | Ekstra
27 Ramadan 1429H
27 September 2008
Sabtu

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s