Bukti Muslim tabah hadapi cabaran penyejagatan


Oleh Chairul Fahmy Hussaini

RUPA-RUPANYA Muslim tabah mendakap penyejagatan atau globalisasi.

Demikian hasil tinjauan ke atas 5,216 Muslim di serata dunia oleh WorldPublicOpinion.org, antara 12 Januari dengan 23 Februari lalu dan disiarkan pada 27 Ogos lalu.

Respondennya meliputi warga Mesir, Turkey, Azerbaijan, Iran, Indonesia, Palestin dan Nigeria.

Sekitar lapan daripada setiap 10 Muslim di Mesir dan Nigeria menyatakan penyejagatan atau globalisasi sebagai ‘baik’ untuk mereka.

Lebih daripada enam bagi setiap 10 Muslim dari negara-negara seperti Palestin, Indonesia, Iran dan Azerbaijan, turut menyatakan pendirian yang sama.

Hanya 25 peratus daripada seluruh responden yang ditinjau menyatakan globalisasi itu buruk.

Tinjauan ini menunjukkan bahawa Muslim dapat menyesuaikan diri antara tuntutan masa dan ruang dengan ‘pengabdian’ kepada agama. Ertinya, Muslim dapat secocok dengan dunia yang sering dianggap ‘sementara’.

Hasil tinjauan itu penting selepas tujuh tahun peristiwa 9/11 yang telah meranapkan imej Islam di mata majoriti bukan Muslim di dunia.

Tinjauan Gallup Poll dalam buku Who Speaks for Islam (Siapa Bersuara Untuk Islam) pula menunjukkan 1.3 bilion Muslim sedunia ingin memahirkan diri dengan teknologi.

Jadi, apakah iktibar yang boleh kita raih daripada kesemua hasil tinjauan ini?

Pertama, ia membuktikan bahawa masyarakat Muslim hari ini memahami dunia sebenar yang sudah jauh berubah dan peluang menikmati kehidupan lebih baik semakin terbuka.

Kedua, globalisasi sebenarnya pintu ‘rahmat’ dan kerananya, Muslim dapat menikmati kehidupan yang lebih bermakna.

Ketiga, globalisasi membolehkan Muslim mengembalikan semula kegemilangan tamadun Islam dengan memanfaatkan sepenuhnya gedung ilmu Barat.

Asas hujah ini boleh dilihat pada dua tunggak penting Islam – sosioekonomi dan politik.

Ramai masih belum menyedari betapa globalisasi sebenarnya menyediakan peluang yang cukup luas bagi masyarakat Islam jagat mengembangkan ekonominya.

Kita ambil contoh mudah – kewangan Islam dan pasaran makanan halal.

Dalam aspek kewangan Islam, dunia semakin menyedari potensinya yang cukup luas.

Majalah The Economist baru-baru ini melaporkan bahawa Lembaga Perkhidmatan Kewangan Islam menaksirkan jumlah aset berlandaskan Islam yang diuruskan di peringkat global adalah sekitar AS$700 bilion ($1 trilion).

Agensi penilai ekonomi, Standard & Poor’s, berasakan sektor kewangan Islam boleh menguruskan aset sehingga AS$4 trilion.

Agensi lain pula berpendapat kewangan Islam hanya membentuk kurang 1 peratus daripada keseluruhan industri kewangan dunia.

Oleh itu, ini satu peluang amat baik bagi mengembangkan potensi kewangan Islam.

Atas kesedaran itu, Britain – yang dianggap sebagai pusat kewangan Islam ulung di Eropah – berura-ura mengeluarkan sukuk atau bon Islam jangka pendek. Perancis pun tidak mahu ketinggalan.

Pasaran halal kini bernilai AS$150 bilion setahun.

Sayangnya, umat Islam masih jauh ketinggalan dalam serba-serbi. Lima negara majoriti Muslim contohnya Indonesia, Bangladesh, Pakistan, Nigeria dan Mesir, membentuk lebih setengah bilion (528 juta) warga termiskin dunia dengan pendapatan tidak lebih daripada AS$2 atau $2.80 sehari.

Lebih menyedihkan lagi, kadar celik huruf di Dunia Muslim hanya 53 peratus berbanding 81 peratus di China.

Dari segi penguasaan teknologi maklumat pula, hanya 1 peratus Muslim sedunia yang memiliki komputer peribadi.

Kemiskinan membawa kekufuran. Oleh itu, kesedaran dan pemahaman lebih baik masyarakat Islam untuk menimba dan melabur dalam ilmu merupakan cara terbaik menghadapi globalisasi.

Jelaslah, kita perlu memberi respons yang lebih bersepadu dan pantas demi membangunkan sumbangan umat Islam kepada kemanusiaan.
 
 
 
 

 

Berita Harian | Komentar
22 September 2008
22 Ramadan 1429H
Isnin

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s