Meski uzur, Pak Samad dapat hangatkan suasana

Belasungkawa Tan Sri Abdul Samad Ismail (1925-2008)

Catatan Wartawan

“Aku suka ‘reporter’ yang ‘independent’. Aku benci mereka yang sekejap-sekejap telefon ofis atau ‘mediocre’ bekerja dengan aku. Sama ada kau lulusan dari kolej mana, universiti mana, aku tak peduli. Yang penting mutu kerja kau. Itu yang aku nilai, sejauh mana kau laporkan berita itu secara ‘in-depth’.”

– Allahyarham Pak Samad, semasa diwawancara penulis pada Disember 2006

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

GENERASI muda hari ini mungkin tidak begitu mengenalinya, apatah lagi mengerti betapa besarnya sumbangan yang dihulurkan Allahyarham Tan Sri Abdul Samad Ismail kepada pembangunan awal Singapura.

Jadi, saat mendapat berita pulangnya Pak Samad ke rahmatullah petang kelmarin, dengan sendirinya diri ini mengimbau kembali pertemuan sulung (yang juga terakhir) penulis dengan pejuang nasionalis dan tokoh kewartawanan Nusantara itu, yang berlangsung hampir dua tahun lalu, atau lebih tepat lagi pada 23 Disember 2006.

Pertemuan selama dua jam itu diatur sebagai usaha kami menjejak detik awal kelahiran Berita Harian lima dekad lalu.

Bersama-sama Penolong Editor, Encik Puad Ibrahim, dan jurugambar, Encik Taufik A. Kader, kami mewawancara beliau di rumah adiknya di Bedok Reservoir Road, sempena kunjungan beliau ke Singapura ketika itu.

Meskipun uzur, ‘kelantangan’ Pak Samad masih belum luntur.

Suasana pertemuan menjadi hangat dek ‘aksi’ dan suaranya.

Rokok, tidak sekali terlepas daripada bibirnya dan disela-sela kepulan asap, beliau mula bercerita:

“Pada waktu itu (lebih kurang 1957) Berita Harian dimulakan sebagai akhbar versi Melayu The Straits Times. Saya telah ditugaskan untuk menubuhkan sebuah akhbar Melayu dan diberi nama Berita Harian (BH).

“(Tetapi) untuk menjadikan ia sebuah akhbar yang menarik dan mempunyai identiti tersendiri (bukan sekadar menyiarkan berita versi Melayu The Straits Times) adalah dengan mengambil wartawan-wartawan sambilan dari setiap negeri di Tanah Melayu termasuk di Singapura.

“Ini menjadikan ia sebuah akhbar yang kaya dengan pelbagai berita menarik yang dapat dibaca di Tanah Melayu dan juga Singapura,’ kata beliau, yang memulakan kerjaya wartawan di Utusan Melayu di bawah asuhan Bapa Wartawan Melayu, Encik Abdul Rahim Kajai, pada 1941 dalam usia 16 tahun.”

Namun, apa yang diceritakan Pak Samad ketika itu hanyalah sekelumit kisah perjalanan hidup beliau sepanjang lebih 60 tahun bergelumang dalam dunia politik, kewartawanan dan bahasa.

Generasi hari ini mungkin tidak menyedari bahawa Pak Samad memainkan peranan penting dalam pembentukan landskap politik tanah air.

Selain menjadi antara pengasas Parti Tindakan Rakyat (PAP), beliau jugalah yang mengenalkan rakannya, mendiang C.V. Devan Nair, kepada parti itu.

Mendiang Nair (1923-2005) merupakan Presiden ketiga Singapura antara 1981 dengan 1985.

Selain itu, Pak Samad yang menurut buku Paths Not Taken: Political Pluralism in Postwar Singapore, juga diketahui bertanggungjawab menarik ramai pemimpin Melayu daripada kalangan wartawan, anggota mapan kesatuan sekerja ke dalam politik.

Ini seperti Allahyarham Yaacob Mohamed, Allahyarham Rahmat Kenap, Allahyarham Buang Omar Junid dan Encik Ariff Suradi, menyertai PAP.

Penampilan mereka sebagai pemimpin PAP di tengah-tengah pergolakan politik nasionalisme pada tahun-tahun 1950-an telah menyebabkan PAP diterima baik masyarakat Singapura sebagai sebuah parti berbilang kaum sehingga ke hari ini.

Pak Samad juga seorang sasterawan dan menerima Anugerah Ramon Magsaysay pada 1994.

Antara novel karyanya ialah Patah Sayap Terbang Jua, Kail Panjang Sejengkal dan Tembok Tidak Tinggi.

Selain berkarya, beliau juga berperanan dalam pembentukan Angkatan Sasterawan ’50 (Asas 50) dan membantu dalam pembentukan Dewan Bahasa dan Pustaka, sebuah institusi bahasa dan sastera.

Menghargai sumbangan Pak Samad, pendeta Dr Muhd Ariff Ahmad berkata:

“Saya begitu menghargai sumbangannya kepada Kesatuan Guru-Guru Melayu Singapura dan Asas ’50 dalam usahanya mendidik masyarakat dan memperkasakan bahasa Melayu.”

Pemergian Pak Samad sememangnya satu kehilangan besar, namun Tuhan lebih menyayanginya.

Di Ramadan ini, semoga roh beliau dicucuri rahmat-Nya.

Al-Fatihah.

Berita Harian | Dalam Negeri
Sabtu, 6 September 2008
6 Ramadan 1429H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Luahan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s