Erti percaturan terbaru Dr Mahathir

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

BERITA mengenai tindakan mantan Perdana Menteri Malaysia, Dr Mahathir Mohamad, keluar daripada parti Umno begitu mengesankan.

Suka atau tidak, langkah beliau itu akan mengocakkan lagi keadaan tidak menentu politik seberang tambak.

Yang jelas, langkah Dr Mahathir, 83 tahun, mengundurkan diri daripada Umno menunjukkan beliau sudah ‘putus harap’ terhadap kemampuan kepimpinan Umno mentadbir negara, termasuk memelihara ketuanan Melayu, di Malaysia.

Antara persoalan yang bermain di fikiran ramai:

  • Mengapa Dr Mahathir perlu berbuat demikian?
  • Apakah tidak ada cara lain?

Hal ini tidak boleh dijawab dengan mudah. Langkah Dr Mahathir itu berkait rapat dengan prinsip politik yang dipegangnya sekian lama.

Ramai mungkin beranggapan tindakannya itu mengikut ‘kata hati’ kerana rasa marah atau kecewa berkaitan keputusan pilihan raya umum ke-12 yang lalu.

Ia tidak benar.

Keputusannya untuk keluar daripada Umno sebenarnya satu strategi atau percaturan politik seorang veteran.

Beliau mendedahkan sedikit sebanyak asas politik yang mendorongnya membuat percaturan itu menerusi tulisannya bertajuk Ketuanan Melayu bertarikh 16 Mei di lamannya, www.chedet.com.

Beliau menulis: “Saya realis yang berpegang pada kenyataan.”

Apa yang dilahirkannya itu ringkas tetapi membawa makna yang amat besar dan dalam.

Rakyat Malaysia dan juga dunia perlu menerima bahawa asas politik yang dipegang pemimpin yang memodenkan Malaysia sepanjang 22 tahun pentadbirannya adalah seorang realis.

Sebagai seorang realis, kepimpinan beliau amat condong pada kuasa nyata (real politik) dan disokong dengan institusi keselamatan, kemampuan ketenteraan dan kemantapan ekonomi.

Namun, ini tidak bermaksud pemerintahan secara zalim atau penindasan terhadap kaum yang lemah.

Umum juga perlu tahu bahawa realisme merupakan satu cabang politik yang secara asasnya adalah untuk memastikan penakatan sesuatu kaum, atau negara.

Dalam bukunya, The Tragedy of Great Power Politics (Tragedi Politik Kuasa-Kuasa Besar), cendekiawan politik, Profesor John J. Mearsheimer, berkata antara cara memastikan kedaulatan sesebuah negara itu terjamin adalah dengan memastikan pengaruh politiknya kekal. Cara ini sekali gus dapat mengurangkan sebarang kemungkinan kuasa itu dicabar atau dirampas oleh sebuah kuasa besar lain.

Ini bermakna adalah penting memastikan kuasa yang ada digunakan sepenuhnya demi memastikan ia tidak jatuh ke tangan orang lain.

Hal ini bertepatan dengan hujah dan pendirian Dr Mahathir yang dikongsi beliau dalam tulisannya itu – bahawa adalah menjadi tanggungjawab Melayu untuk menjamin kedaulatan dan ketuanan di tanah tumpah darah mereka sendiri.

“Hari ini kuasa politik pun sudah terlepas daripada tangan orang Melayu. Dan orang bukan Melayu tidak lagi menghormati orang Melayu dan institusi-institusi Melayu.

“Segala-gala yang dianggap sebagai hak istimewa orang Melayu disoal dan dicabar. Dan orang Melayu tidak membuat apa-apa untuk menangkis semua ini dan mengukuhkan kedudukan mereka.”

Mungkin tidak keterlaluan jika kita membandingkan pendekatan politik Dr Mahathir dengan pendekatan realist Niccole Machiavelli (1469-1527), menerusi wacana politik teragung ahli diplomat Italy itu, The Prince (Putera).

Dalam wacana itu, Machiavelli menggambarkan kemampuan si ‘Putera’ berdarah raja sebagai mudah mengekalkan kuasanya kerana rakyat sudah biasa dengan Putera berketurunan raja. Sang putera itu hanya perlu mengekalkan institusi sedia ada.

Namun tidak begitu halnya dengan seorang Putera yang ‘baru’ beroleh kuasa. Beliau perlu membangunkan sebuah institusi pemerintahan yang baru dan memastikan ia diterima rakyat di samping memantapkan kekuasaannya bagi jangka panjang.

Pokoknya, kata Machiavelli, “Seorang putera yang bijak harus menonjolkan dirinya sebagai seorang yang berkuasa, dan memastikan kuasa itu bukan di tangan orang lain; beliau juga harus berusaha mengelak daripada dibenci”.

Beliau juga mengatakan: “Adalah lebih baik untuk digeruni dan disayangi, tetapi jika seseorang itu tidak mampu memperoleh kedua-duanya, adalah lebih baik digeruni daripada disayangi.”

Apa yang dinyatakan Machiavelli cukup menarik kerana asas hujahnya masih dapat dilihat dengan jelas hingga ke hari ini.

Dalam meneliti petikan kata-kata itu, kita akan mendapati bahawa kemampuan Dr Mahathir sepanjang 22 tahun pemerintahannya berjaya memastikan kuasa yang ada padanya, yakni, ketuanan Melayu dan kedaulatan Tanah Melayu, tidak jatuh ke tangan orang lain, terutamanya kepada parti bukan Melayu.

Lebih penting lagi, sepanjang masa membangunkan Malaysia, ketokohan dan kewibawaan Dr Mahathir bukan saja diakui dunia, malah hakikat keperibadian politiknya turut terserlah.

Sebagai realis, beliau pantang dicabar.

Berita Harian, Mukasurat 8
Komentar | Pandangan
Isnin, 22 Mei 2008
16 Jamadilawal 1429H

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s