Awas pemikiran belia ‘dibasuh’ pengganas

Pengeboman nekad merupakan satu ancaman jagat. Lebih membimbangkan lagi, pelakunya merupakan golongan belia. Sedutan makalah kajian tulisan CHAIRUL FAHMY HUSSAINI (chairul@sph.com.sg) ini membentangkan bagaimana seseorang itu dipengaruhi untuk berjihad ke jalan Allah’ dengan menjadi pengebom nekad. Ia disumbangkan wartawan untuk Konvensyen Belia 2007 dengan tajuk ‘Memerangi pengganasan: Mengelakkan pengradikalan belia dalam dunia sekular dan sejagat’ di Kelab Akar Umbi, Ang Mo Kio Avenue 8, anjuran Taman Bacaan Pemuda-Pemudi Islam Singapura baru-baru ini.
 
PERASAAN marah yang meluap kerana ditindas merupakan antara faktor utama yang membuat seseorang Muslim mudah menjadi fanatik dan ekstrem demi menuntut keadilan dan mencapai matlamat politik bagi merubah ketidakseimbangan itu.
   Seperti kebanyakan golongan militan lainnya yang berpegang pada fahaman Wahabi berlandaskan ajaran Salafi yang dipelopori Ibnu Taimiyah, Jemaah Islamiyah (JI) juga demikian.
   Ajaran Ibnu Taimiyah sebenarnya lebih menyeru kepada Jihad Akbar’, iaitu perjuangan melawan hawa nafsu sebagai asas mencapai kecemerlangan ummah, meskipun ia turut membenarkan Jihad Asghar’ sebagai usaha untuk melindungi masyarakat Muslim yang menjadi mangsa penjajahan, seperti peperangan di Palestin pada 1967 dan Afghanistan pada 1979.
   Sayangnya, pemimpin JI dan golongan militan lainnya menjadikan Jihad Asghar’ sebagai misi yang lebih besar dan utama.
   Bagi Noordin Mohd Top dan pasangannya yang telah dibunuh pihak berkuasa Indonesia pada November 2005, Dr Azahari Husin, menentang musuh yang menindas masyarakat Muslim dan memerangi orang-orang kafir yang mencerobohi agama Islam termasuk golongan Muslim yang bersekongkol’ dengan mereka dianggap sebagai suatu yang lebih penting, mustahak dan wajib.
   Atas dasar itu, JI menggariskan matlamat meletakkan mereka di bawah pemerintahan Islam.
   Untuk mencapai cita-cita tersebut, mereka gigih mempengaruhi pemikiran pengikut mereka bahawa untuk menikmati kebahagiaan berpanjangan dan sentiasa dicintai Tuhan, mereka harus bersedia berjihad – dengan menjadi pengebom nekad.
   Dengan cara sedemikian, seseorang itu bukan sahaja akan mati syahid, malah diberi keredaan’ ke syurga bersama 70 anggota keluarga mereka.
   Mereka yang dikenal pasti sebagai berpotensi menjadi pengebom nekad kemudian akan diterangkan tentang prinsip-prinsip ajaran Sheikh Abdullah Azzam – penggerak utama militansi global yang mempengaruhi Osama Bin Laden dan Ayman Al-Zawahiri – dalam kebangkitan radikalisme bagi menentang penindasan Barat.
   Ajaran Sheikh Abdullah banyak tertumpu pada soal keimanan, hijrah dan jihad.
   Bakal pengebom nekad juga kemudiannya diterangkan tentang keadaan semasa dunia dan bagaimana Muslim di seluruh dunia kini ditindas Barat.
   Pada masa yang sama, mereka juga ditekankan tentang peri perlunya membuang semua amalan syirik’ dan perbuatan mendewa-dewakan pemimpin.
   Bagaimanapun, segala tumpuan ajaran mereka adalah terhadap pengertian jihad’, bahawa ia bukanlah satu konsep semata-mata tetapi sesuatu yang perlu dilaksanakan.
   Mereka yang terlibat dalam usaha-usaha pemulihan anggota JI berkata pemikiran rekrut ini telah dibasuh’ agar hanya memahami dan menerima konsep jihad yang diseleweng.
   Kejayaan membasuh’ minda mereka itu menyebabkan pengganas – baik Al-Qaeda mahupun JI – berupaya melaksanakan siri serangan bom di Bali pada Oktober 2002 dan Oktober 2005, di Madrid pada Mac 2004, serta di stesen kereta api bawah tanah London pada Julai 2005.
   Lebih membimbangkan, kesemua serangan itu dilakukan pengganas muda – daripada semuda 18 tahun sehingga awal 30-an tahun.
   Ketua Polis Indonesia, Jeneral Sutanto, sebelum ini ditukil sebagai berkata JI kini bergerak dalam kumpulan lebih kecil serta beroperasi ‘seperti sel-sel barah… tompok-tompok kecil yang tumbuh di daerah terpencil, merekrut anggota
baru, mempengaruhi, menggerakkan dan mengerahkan mereka menjalankan serangan nekad seperti pengeboman di Bali’.
   Melihat pada serangan pengganasan di Eropah dan yang berlaku di negara jiran, kita tidak dapat menafikan serangan pengebom nekad merupakan satu ancaman nyata dan serius.
   Kemungkinan serangan pengebom nekad berlaku lagi di rantau ini tidak boleh dinafikan.
   Ancamannya akan kekal untuk beberapa lama dan Singapura tidak terlepas daripada ancaman ini.
 
Nota: Penulis merupakan lulusan pascasiswazah dalam bidang Perhubungan Antarabangsa di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam (RSIS), Universiti Teknologi Nanyang (NTU). Beliau juga adalah wartawan Berita Harian.

Berita Harian, 26 Januari 2007, Jumaat

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s