Piagam Asean boleh dijadikan mangkin keamanan yang berharga

Sidang Puncak ASEAN Ke-13

DILIHAT dengan mata kasar, Asia Tenggara seakan tidak mampu menawarkan apa-apa kelebihan berbanding China atau India dalam menarik minat pelabur.

Apatah lagi dengan adanya ketegangan dan pertumpahan darah yang ‘mewarnai’ rantau ini, terutamanya di Myanmar, selatan Filipina dan selatan Thailand, yang sejak lama dibelenggu pergolakan politik dan ketidakstabilan ekonomi.

Namun, tidak ramai mengetahui bahawa rantau ini sebenarnya mempunyai pasaran yang lebih luas berbanding India – dari segi Hasil Kasar Dalam Negeri (GDP).

Indonesia, Thailand, Malaysia, Singapura, Filipina, Brunei, Vietnam, Myanmar, Kemboja dan Laos, yang kesemuanya membentuk Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara atau Asean, menikmati GDP terkumpul lebih AS$1 trilion ($1.48 trilion) dengan jumlah rakyatnya sekitar 560 juta.

Memang tidak dinafikan, kesemua 10 negara Asean mempunyai dasar pemerintahan berbeza: Myanmar diperintah oleh junta tentera; Laos dan Vietnam adalah negara berfahaman komunis; Kemboja, Malaysia dan Thailand, berlandaskan prinsip Raja  Berperlembagaan; Brunei berpegang kepada sistem beraja mutlak; Singapura berasaskan demokrasi berparlimen; dan Indonesia dan Filipina pula berbentuk kesatuan berpresiden.

Namun, perbezaan itu bukan satu halangan besar bagi Asean untuk bersatu.

Perlahan-lahan tetapi dengan penuh yakin, Asean mengamalkan teori saling bergantungan yang cukup kompleks (Complex Interdependence Theory), istilah yang
dikenalkan dua saintis politik ulung dunia, Robert Keohane dan Joseph Nye, demi menghadapi cabaran globalisasi.

Kerjasama erat pemimpin dan rakyat Asean dalam aspek sosial, politik, ekonomi, dan ketenteraan membolehkan rantau ini menikmati kemakmuran yang berpanjangan.

Kesepaduan itu jugalah yang mengimbangi kuasa politik Asia Tenggara, sekali gus mengurangkan pergeseran politik antara negara.

Hasilnya, ia membuka jalan kepada Asean untuk meluaskan hubungan ekonominya dengan tiga gergasi Asia – China, Korea Selatan dan Jepun – menerusi pelaksanaan Perjanjian Dagangan Bebas (FTA).

Dan piagam yang bakal diluluskan pemimpin Asean esok seharusnya disifatkatkan sebagai anjakan – yang mengarah kepada penakatan bersama.

Selain daripada memastikan Asean tidak menyokong tindakan merampas kuasa dan pencerobohan, piagam ini juga bertujuan melindungi rantau ini daripada senjata nuklear dan pemusnah raya lain serta campur tangan asing.

Dalam erti kata lain, piagam ini memainkan peranan cukup besar sebagai mangkin keamanan yang amat berharga.

– Berita Harian, 19 November 2007, Isnin

Advertisements

About chairulfahmy

A writer.
This entry was posted in Pandangan and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s