Hari Raya Aidilfitri…

Hari Raya ini adalah masa untuk berkumpul.

Tertiblah… walaupun rumah yang dikunjungi adalah orang yang terdekat dan paling mesra dengan kita.

Janganlah bertamu hingga malam larut.

Jangan menjamu hingga licin seperiuk.

Ingatkan anak-anak kita untuk tunduk dan berkata “tumpang lalu” masa ingin melintasi orang yang duduk keliling di ruang sempit.

Ingatkan anak-anak kita untuk ucapkan “jemput makan nenek/datuk/makcik/pakcik/semua”

Ingatkan anak-anak kita duit raya bukan satu kemestian. Ajar mereka mensyukuri rezeki yang diterima walau 50 sen yang dimuatkan dalam sampul.

Untuk tuan rumah, jangan malu memberi 50 sen sebagai duit raya sekiranya itu yang termampu dan seikhlasnya. Tidak memberi pun tidak mengapa.

Salam Lebaran.

Chairul Fahmy Hussaini
1 Julai 2016, Jumaat
26 Ramadan 1437H
10:23am

Posted in Luahan | Tagged | Tinggalkan komen

cebisan seorang wartawan II

Cebisan II: Pertama kali masuk pejabat sebagai wartawan, selepas dua hari jalani sesi pengenalan dan penyesuaian pada sistem kerja, jam di dinding menunjukkan waktu 10.15 pagi.

Selepas letak beg di meja yang dikatakan sebagai ‘meja saya’ oleh kakak kerani, saya diperkenalkan kepada penyelia yang bertugas pagi tu. Jadi mula perkenal diri dan basa-basi lebih kurang 10 minit, tentang aturan kerja, tentang tugas hari itu.

Penyelia: Ok, sekarang kau cover ni kes. Hari ni kat High Court ada sentencing. Drug kes, budak Melayu. Court 2B.

Saya: Ok.

Ternganga seketika. Tanpa tahu hujung pangkal, disuruh ‘cover’ court kes. Kat Mahkamah Tinggi pulak tu. Nasib baik, ada seorang kawan masa tu dah sampai ofis. Saya jumpa dia.

Saya: Dol, aku kena cover kes kat High Court. Macamana nak buat?

Kawan: Huh? Bila kes?

Saya: Sekarang.

Kawan: Alamak, aku ada appointment dengan newsmaker pukul 11.30 ni. Takpe gini… aku bawak kau pergi High Court, aku tunjuk kau kat mana Court 2B, dah tu kau cover ah.

Pertama kali naik kereta pejabat. Diajar kawan supaya kat ‘car chit’ tulis, ‘High Court’ dan ‘Drop’.

Hati ni Tuhan aje yang tahu. Sepanjang hidup tak pernah umur masuk ‘court’ tiba-tiba pagi tu kena cover sentencing. High Court lagi. Dalam perjalanan, tanya kawan tu serba sedikit apa yang perlu.

Kawan: Kau masuk nanti, kau tunduk bila nampak hakim. Dah tu kau cari tempat duduk. Ada meja untuk press. Nanti kau nampak reporter ramai. Kau duduk dengan dorang. Nanti kau tanya dorang, mintak charge sheet. Kau tanya siapa DPP, siapa defence counsel. Nama hakim kau jangan lupa.

Setiba di High Court, debaran makin terasa. Naik tangga dan belok ke kanan dan saya nampak di atas pintu bilik mahkamah, terpapar tanda ‘2B’.

Kawan: Ok, ni court 2B. Aku kena pegi. Apa-apa kontek aku. Jangan risau, kau tulis apa kau dengar, apa kau nampak.

Saya angguk dan berpisah, dan tangan ini menguak pintu.

Tak sangka ramai orang dalam bilik tu. Melihat keliling, saya seakan terasa banyak mata memandang ke arah saya. Mata ni pantas cari tempat duduk, cari meja ‘Press’. Meja ada tapi orang tak ada. Lagi buat saya gelisah.

Saya ambil tempat duduk. Diam memerhati, nak tanya tak tahu kepada siapa. Saya perasan, ada dua Mamat pakai baju seragam putih. Kerjanya satu berurusan dengan peguam2 dan satu lagi tunggu tepi bilik Hakim.

Ada tiga Mamat duduk dalam satu tempat khas. Hari itu baru saya tahu apa itu ‘kandang’.

Jam menunjukkan 11.15 pagi bila tiba-tiba saya dikejutkan dengan suara ‘Bangun’! Semua dalam bilik tu bangkit dan berdiri dan tunduk bongkok pada Hakim yang baru masuk.

Saya main ikut jer…

Bilik mahkamah sunyi sepi… Hakim sedang meneliti surat-surat di depannya. Saya tak tahu nak buat apa, main perhati je.

Kemudian Hakim mengangkat muka, memandang ke depan. Matanya terarah ke tiga orang dalam kandang tu.

Beliau sebut nama tertuduh satu-persatu… saya memandang wajah mereka, satu persatu menurut nama yang disebut Hakim.

Hakim: Setelah mendengar kesemua hujah dan meneliti setiap bukti yang ada, saya dengan ini memutuskan kamu, (disebutnya nama tertuduh) didapati bersalah kerana memiliki dan mengedar dadah dan akan dihukum gantung sampai mati.

Hakim ulangi kenyataan serupa, satu-persatu ke atas dua lagi tertuduh. Hakim kemudian mengambil penukul dan mengetuk tiga kali.

Keadaan sepi sebelum hening dipecahkan dengan tangisan dan teriakan.

Kemudian sekali lagi, teriakan arahan: “Bangun”!

Kami bangun dan berdiri kemudian membongkok hormat kepada Hakim, yang terus berlalu.

Saya menjadi kaget.

Tangisan semakin kuat. Ahli keluarga yang ada bergegas ke arah ketiga-tiga pesalah.

Kelihatan anggota polis yang mengiringi merapati ketiga-tiga pesalah bila salah seorang memandang tajam ke arah salah seorang anggota polis dan menyatakan kepadanya: “I see you in hell!”

Ahli keluarga tidak dibenarkan merapati ketiga-tiga pesalah yang telah pun digari semula dan dibawa turun anak tangga ke lokap bawah tanah, sebelum dibawa ke Penjara Changi menaiki Black Maria.

Aku?… mana charge sheet?

 

Chairul Fahmy Hussaini
30 Jun 2016, Khamis
25 Ramadan 1437H
9:53 pagi

Posted in Jejak Diri | Tagged , , , , , | Tinggalkan komen

cebisan seorang wartawan

Cebisan: Mula-mula jadi wartawan, dua perkara kena buat. Kena ikuti kursus asas kewartawanan selama tiga bulan. Kena lulus ‘short-hand’. Masa ikuti kursus asas, kena belajar tentang undang-undang media, kena belajar tulis ringkas dan tepat dan bermakna, kena belajar teknik wawancara, kena belajar membaca penyata kira-kira, kena belajar baca kenyataan korporat, kenyataan politik, dan segala macam kenyataan.

Dah tu kena belajar tulis berita jenayah, berita mahkamah, dan cara menilai kenyataan untuk menentukan pokok cerita. dah tu kena belajar asas tulis rencana, cara menganalisa, cara berhujah, cara menghujjah. Kita duduk sebaris dengan wartawan akhbar lain, semuanya dalam bahasa Inggeris. Ada dari Oxford, ada dari King’s College. Aku dari sekolah malam.

Untuk lulus ‘short-hand’, wartawan kena dapat 90 dari 100 markah penuh. Kalau tak lulus, maknanya wartawan tak ‘confirm’. Kalau gagal tiga kali, almarhum jawabnya…
Ada wartawan berenti sebelum duduk periksa ‘short-hand’.
Ada wartawan berenti masa ikuti kursus.
Aku? Masih belum waktu…

Chairul Fahmy Hussaini
29 Jun 2016, Rabu
24 Ramadan 1437H
11:06 pagi

Posted in Jejak Diri | Tagged , , , , , , | Tinggalkan komen

di Ramadan ini

di Ramadan ini
bersihlah raut hati
menyemai benih kasih
menyubur rindu
mencantas tangkai riak
yang menjalar
mencabut tuntas akar ujub
yang mencengkam rantaijiwa

di Ramadan ini
jangan dibiarkan takabbur membunga
pada kehebatan diri yang tiada sudah-sudahnya
pada kebangaan yang entah apa
pada kekikiran yang melampau
pada kesombongan yang apa saja
meninggi diri pada kekerdilan sikap
mencacatcela sifat anugerahNya

di Ramadan ini
cairkan hati yang membeku
jangan dibiarkan ia membatu
mententeram gelorarasa
menenang gejolak jiwa
dan fikiran yang mengusut
dan terus-terusan menerawang
pada zikir dan tasbih Ya Latief
pada seruan Lailahaillallah

di Ramadan ini
setiap inci bumi terpancar kasih
menyemarak seri keihsanan
berkilau cahaya ketulusan
si murba yang memberi dan membahagi
rezeki yang ada, walau seberkas zakat
pada si fakir, wanita, anak-anak dan tua renta

di Ramadan ini
adalah sepurnama waktu
kemaafan
mohonlah, pintalah, rayulah, berilah
kerana ia membuka luas
pintu ketakwaan
sedang kita mendamba anugerah
Lailatulqadr

”Allahumma innaka afuwwun tuhibbul afwa fa’fu anni”

Ya Allah… Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunanMu untukku…

Alang Budiman
26 Jun 2016, Ahad
21 Ramadan 1437H
1253:23 tghari

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged , , , , , , , , , , , , | Tinggalkan komen

Demi kesinambungan sastera Melayu S’pura…

CHAIRUL FAHMY HUSSAINI

MENYEMAI benih cinta dalam diri anak bangsa pada bahasa ibunda bukan mudah.Apatah lagi bagi memperkasa mereka dengan keupayaan menulis dan seterusnya menyulam kekata menjadi sebuah karya sastera yang menarik dibaca – amatlah sukar.

Ini belum lagi usaha mendorong masyarakat menghargai karya sastera dengan membeli atau meminjam untuk membacanya – ia suatu cabaran maha hebat.

Bak kata seorang rakan penulis: “Ada novel Melayu tulisan kita dah bertahun diletakkan di rak-rak perpustakaan, dipinjam orang hanya sekali dua.”

Seorang teman mencelah: “Tempoh hari ada sesi dengan pelajar, wajah penulis, sasterawan Melayu Singapura dipapar. Dalam ramai-ramai yang ditonjolkan, pelajar hanya kenal sorang je, wajah Cikgu Ariff (Ahmad)…”

Balas seorang sahabat: “Kalau ada novel dwibahasa Melayu-Inggeris yang menonjolkan cerita yang sama, aku lebih rela baca versi Inggeris. Aku rasa dalam setengah jam boleh habis baca. Boleh faham lagi…”

Hal-hal sebegini bukan sesuatu yang asing.

Ia menunjukkan betapa masyarakat Melayu Singapura hari ini menghadapi satu cabaran amat getir – besar kemungkinan kehilangan satu generasi yang gagal menghargai dan menjiwai bahasa ibunda. Hal ini perlu diakui.

Bak kata seorang teman lain yang menceritakan pengalamannya kelmarin.

“Saya seorang Arab, pergi ke Tanah Arab orang fikir saya orang Jawa. Di sini orang tahu saya orang Arab tetapi tak cakap Arab. Jadi ini menunjukkan bahasa itu penting kerana ia bukan sahaja menjadi jalinan perantaraan tetapi dalam pemupukan budaya,” ujarnya terus terang.

Ramai mungkin menuding jari kepada dasar dwibahasa yang diperkenalkan pemerintah, namun tidak ramai ingin mengakui kegagalan diri sendiri dalam meneruskan warisan generasi perintis kepada anak cucu mereka sendiri.

Sedang pihak sekolah, badan persuratan dan kesenian berusaha memupuk dan meningkatkan penguasaan bahasa Melayu di sini, ia tidak mencukupi.

Penulis dan sasterawan kita kini lebih gigih menerbitkan karya sastera kreatif tetapi sambutan dan permintaannya, seperti biasa, jika tidak dingin, sekadar suam-suam kuku.

Di Malaysia dan Indonesia, keadaan mula berubah.

Novel bertemakan romantisme, keIslaman dan love thriller menjadi buruan.

Selain usaha ‘mendramakan’, ‘mementaskan’ atau ‘memfilemkan’ karya sastera kreatif, usaha terkini adalah dengan memupuk minat murid terhadap karya sastera Melayu di peringkat awal lagi iaitu di prasekolah.

Kesemua ini dilakukan demi memastikan kelangsungan dan pelestarian bahasa ibunda agar penggunaannya tekal dan semarak.

Berita Harian tidak terkecuali dalam hal ini.

Seperti dimaklumkan, ia kini menganjurkan peraduan menulis cerpen bertemakan Debar Cinta.

Ia merupakan sebahagian daripada program ‘Mencari Kristal’ yang diadakan dengan kerjasama Majlis Seni Kebangsaan (NAC).

Ada yang bertanya, mengapa peraduan cerpen ini diadakan secara dua peringkat? Mengapa program ini berjalan dalam jangka waktu yang agak lama, selama enam bulan.

Untuk menjawabnya memerlukan satu kefahaman menyeluruh.

Tujuan utama bukanlah sekadar mencari penulis menerusi satu jalan singkat, tetapi menerusi satu kitaran bermakna.

Program ini yang mencakupi peraduan menulis cerpen, akan membantu peserta – sama ada yang baru bertunas, pencinta bahasa atau penulis mapan – memahami landskap dan dunia persuratan hari ini – yang sudah jauh berubah.

Mereka yang terpilih akan dibimbing dalam soal pengkaryaan, penerbitan dan pemasaran karya.

Yang perlu difahami, seperti dinyatakan penulis drama Cinta Fitri dari Indonesia, Cik Henovia Rosalinda Caniago, “menulis bukan satu kerja main-main”.

Ia memerlukan disiplin dan kesungguhan kerana “ia juga boleh mendatangkan hasil”.

Mereka yang ditampilkan untuk membimbing didatangkan khas dari Malaysia dan Indonesia, selain anak tempatan. Usaha ini punya tujuan murni.

Hakikatnya, Berita Harian sedia tampil menyahut cabaran – mencungkil bakat penulis dan merangsang minat khalayak terhadap bahasa demi kesinambungan sastera Melayu Singapura.

Kini giliran anda. Ayuh!
Berita Harian | Pandangan

Sabtu, 11 Jun 2016

7 Ramadan 1437H

Posted in Pandangan | Tagged , , , , , , | Tinggalkan komen

Ramadan

Ramadan
dan di sebelah petangnya
orang pun berdedai-dedai
keluar rumah
atau pulang pejabat
mencari kuih dan juadah
yang dijaja di kolong-kolong blok
yang dijual di bazar dan medan selera

irama keroncong galak
mata jadi liar
lidah pun terjuih
melihat segala terhidang
air liuh bagai nak meleleh
melihat segala rencam rupa
bentuk dan warna
ada kuih gebu
ada montok
ada seksi

mahal pada harga
nilai serupa tidak

kerana nafsu
wang yang digenggam
beralih tuan
sepulang bersama perut kosong
dan bungkus-bungkusan
makanan kemudian
dihidang berlambakan

masuk Maghrib
makan bagai nak rak
nasi dan segala
lauk-pauk masakan isteri

dalam bungkus-bungkusan tadi?
hanya serikaya
pada nafsu
yang bermaharajalela

Alang Budiman
7 Jun 2016, Selasa
2 Ramadan 1437H
11:36pagi

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged | Tinggalkan komen

Transformasi kreatif diperlukan demi atasi cabaran

CHAIRUL FAHMY HUSSAINI

MUNGKIN sukar anda percaya, tetapi sejak lima tahun lalu pelajar Melayu Singapura dalam diam-diam menjadi lebih tekun dalam soal pelajaran sehingga mencatat kemajuan memberangsangkan.

Dapatan Tinjauan Umum Isi Rumah (GHS) Mac lalu mengesahkan.

Antara 2010 dengan 2015: 

  • Jumlah lulusan diploma dan kelayakan profesional daripada kalangan anak Melayu meningkat daripada 9.8 peratus kepada 13.4 peratus; dan
  • Jumlah lulusan universiti daripada kalangan anak Melayu meningkat daripada 5.5 peratus kepada 7.7 peratus.

Sedang peningkatan kasar adalah kecil (3.6 peratus dan 2.2 peratus), namun daripada segi nilai peningkatan menurut peratusan mata ia ketara.

Perangkaan GHS menunjukkan kadar lulusan diploma dan kelayakan profesional meningkat 36.7 peratus dalam tempoh lima tahun, jumlah lulusan universiti pula melonjak 40 peratus dalam tempoh sama.

Apa yang perlu diperhalusi adalah jurusan yang diceburi anak Melayu yang lulus politeknik dan universiti, sama ada ia memenuhi keperluan keadaan ekonomi baru. 

Masyarakat Melayu masih membentuk golongan terbesar mereka yang hanya berpendidikan rendah dan menengah – tetapi tidak bermakna kaum berkulit sawo matang ini berpeluk tubuh.

  • Laporan GHS mendedahkan, sedang jumlahnya mencecah 68.9 peratus pada 2010, ia kini turun kepada 61.6 peratus dalam tempoh lima tahun – penurunan 7.3 peratus atau 10.6 peratusan mata!
  • Jumlah mereka yang hanya berkelulusan sekolah rendah berkurang daripada 41.4 peratus kepada 35.9 peratus sejak lima tahun lalu.

Maksudnya, jika setiap empat daripada 10 anak Melayu pada tahun 2010 hanya berpendidikan rendah, kadar itu kini turun kepada tiga setengah daripada setiap 10 orang. Ia merupakan satu penurunan 13.29 mata peratusan!

  • Peratusan mereka yang hanya mempunyai kelulusan peringkat menengah pula mencatat penurunan 6.5 mata peratusan daripada 27.5 peratus yang dicatatkan pada 2010 kepada 25.7 peratus pada tahun lalu (2015).

Namun masyarakat Melayu hari ini seakan menghadapi paradoks. 

Sedang kita ingin memantapkan “kuda-kuda”, kedudukan ekonomi masyarakat Melayu masih mencabar.

Jumlah orang Melayu di flat satu dan dua bilik meningkat, daripada 8.7 peratus kepada 14.6 peratus – peningkatan 67.8 mata peratusan! 

Tahun lalu, terdapat 14,600 isi rumah Melayu yang tinggal di flat sedemikian. Jumlah ini menurut GHS membentuk 10.9 peratus daripada keseluruhan isi rumah Melayu, meningkat daripada 4.9 peratus – atau 5,779 isi rumah – pada 2005. 

Keadaan menjadi lebih ketara dengan jumlah orang Melayu yang memiliki flat jenis lima bilik atau eksekutif turut mencatat penurunan, daripada 26.9 peratus pada 2010 kepada 23.2 peratus tahun lalu – kemerosotan 13.75 mata peratusan. 

Kadar pemilikan rumah di kalangan orang Melayu juga mencatat penurunan daripada 89.6 peratus kepada 86.9 peratus – merosot 2.7 peratus atau 3 mata peratusan. 

Ini menandakan ‘kerapuhan’ masyarakat Melayu saat dijentik. 

Oleh itu, gaya hidup perlu berubah. Perbelanjaan mesti lebih hemat, bebanan dan tanggungan hutang perlu dikurangkan dan gaya hidup perlu sederhana. 

Apa pun, untuk mengatasi cabaran hari ini, satu transformasi diperlukan. 

Apa yang dibimbangkan adalah peluang pekerjaan yang lebih terbatas dan trend pembuangan pekerja akibat penyusunan semula terus dilakukan syarikat. 

Bukan hanya pekerja malah peniaga kecil Melayu turut terjejas dek modal terhad dan kos tinggi, terutamanya sewa dan tenaga kerja. Tidak dapat dinafikan, ada juga yang terkandas dek pilihan sendiri. 

Hakikatnya, masyarakat perlu lebih kreatif menangani cabaran. 

Sekadar contoh, mungkin peniaga kecil dapat bergabung sumber – daripada segi kepakaran dan kewangan – sebagai satu cara mengukuh perniagaan agar mampu menguasai pasaran lebih luas dalam sekitaran lebih bersaing. 

Bagi golongan pekerja pula, menguasai ilmu dan kemahiran baru kerana tempoh lima tahun mendatang lebih mencabar. 

Sewaktu pembentangan belanjawan di parlimen 8 April lalu, Menteri Tenaga Manusia, Encik Lim Swee Say, berkata: “Kita akan melihat pertumbuhan tenaga kerja jatuh menjunam. Pertumbuhan dalam tenaga kerja tempatan akan merosot lebih separuh, daripada purata 55,000 setahun sejak lima tahun lalu kepada sekitar 20,000 setahun bagi lima tahun mendatang. Jadi penurunannya lebih separuh.”

Jadi apakah huraian kita?

Sedia menghadapi peralihan kerjaya kerana sektor Penjagaan Kesihatan, Kewangan, Teknologi Maklumat, Keselamatan Siber, Sains Hayat, Perakaunan, Penjualan dan Pemasaran menawarkan pelbagai peluang kerja baru. 

Ataupun, buka perniagaan. 

Pemerintah memperkenal skim SkillsFuture. 

Sebanyak 10,000 kursus SkillsFuture ditawarkan dan rakyat Singapura boleh memanfaatkan Kredit SkillsFuture sebanyak $500. Lungsuri laman http://www.skillsfuture.sg/credit

Pemerintah mulai bulan ini mengadakan Program Sokongan Kerjaya bagi golongan profesional, pengurus, eksekutif dan teknisyen (PMET) bawah 40 tahun yang ingin mencari kerja setelah kehilangan pekerjaan mereka. 

Peluang sebegini perlu direbut demi memastikan pasak kewangan kita lebih kukuh sementara menanti sinar memancar mengatasi mendung ekonomi.

  1. http://www.beritaharian.sg/wacana/transformasi-kreatif-diperlukan-demi-atasi-cabaran

Berita Minggu | Wacana

22 Mei 2016 | 15 Syaaban 1437H

Posted in Pandangan | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Tinggalkan komen