sastera

apakah yang ada pada sastera?
tiada apa, tiada apa…

apakah nilai sebuah karya?
tiada, tiada…

apakah harga nilainya?
hanya setitis nila
dalam susu sebelanga…

Alang Budiman
18 Ogos 2016, Khamis
15 Zulkaedah 1437H
1029 pagi

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged , , , , | Tinggalkan komen

Merdeka!

Di Hari Kebangsaan ini
merdeka!
pada satu yang sudah
merdeka lah…
pada suatu yang belum

Alang Budiman
09082016, Selasa
6 Zulkaedah 1437H
11:05am

* – Singapura mencapai kemerdekaan pada 9 Ogos 1965, selepas dipisahkan/terpisah dari Malaysia.

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged , | Tinggalkan komen

keberhalaan

keberhalaan
pada sosok tuan
suguh bertuan
dipertuankan

keberhalaan
pendewaannya tuan
mengalahi dewa-dewa
didewakan

keberhalaan
mempertuankan sosok
mengagungkan dipertuan

kebutaan.

Alang Budiman
Khamis, 04082016
1 Zulkaedah 1437H
0930 pagi

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Tinggalkan komen

keberhalaan

keberhalaan
pada sosok tuan
suguh bertuan
dipertuankan

keberhalaan
pendewaannya tuan
mengalahi dewa-dewa
didewakan

keberhalaan
mempertuankan sosok
mengagungkan dipertuan

kebutaan.

Alang Budiman
Khamis, 04082016
1 Zulkaedah 1437H

Posted in Sajak Alang Budiman | Tinggalkan komen

Nilai Kekomunikatifan dalam Pengkaryaan Puisi Melayu Mutakhir

Oleh Chairul Fahmy Hussaini

 

Mukadimah

MENURUT pujangga Usman Awang, “Melayu itu orangnya bijaksana”.

“Nakalnya bersulam jenaka 
Budi bahasanya tidak terkira 
Kurang ajarnya tetap santun 
Jika menipu pun masih bersopan 
Bila mengampu bijak beralas tangan…”

Karya yang lahir pada 1979 ini merupakan mukadimah untuk perbincangan pagi ini perihal “Nilai Kekomunikatifan dalam Pengkaryaan Puisi Melayu Mutakhir”.

Pengenalan

“Nilai” secara umumnya menyentuh soal ‘etika’ dan ‘akhlak’, sedang “kekomunikatifan” pula bererti ‘tingkat perhubungan’ sejauh mana dapat kita menyampai hasrat, hajat dan maksud sama ada secara lisan, bertulis atau gerak badan ataupun bahasa isyarat.

“Pengkaryaan Puisi Melayu” merangkumi segala warisan kita yang berbait, berima, berirama, berbayang dan bermaksud, tersurat dan tersirat; peribahasa, seni kata lagu, pantun, syair, gurindam, sajak, madah, seloka, mantera, teromba dan talibun serta pelbagai lagi khazanah poyang yang telah kita tinggalkan atau terlupakan.

“Mutakhir” bermakna ‘terkini’ dan ‘sekarang’.

Pengkaryaan

Asasnya, puisi Melayu mutakhir lebih terarah kepada penulisan sajak – sehingga ia seakan ‘tunggak’ puisi moden di Singapura. Secara umumnya, akhbar Berita Harian/Berita Minggu menerbitkan kira-kira 300 kuntuman sajak sepanjang tahun 2015. Dua hingga empat kuntum sajak diterbitkan setiap Ahad (Berita Minggu) dan Isnin (Berita Harian). Keseluruhan karya-karya ini dihasilkan, secara kasarnya, oleh sekitar 100 penulis/penyair – kira-kira 60 daripadanya lelaki.

Pengkaryaan berkisar kepada beberapa tema utama: Ketuhanan / Cinta / Perjalanan Hidup / Nostalgia.

Tema lebih terperinci:

Cerminan diri / Perjalanan hidup Persahabatan Keihsanan
Kemanusiaan Nostalgia Peristiwa
Ketuhanan / Kerohanian Nasihat Dorongan
Cinta (manusiawi) *Sains *Teknologi
*Sosio-ekonomi *Sosio-politik *Sosio-budaya

Lazimnya, kemunculan sesuatu karya di dada akhbar atau majalah, diraikan penulis kerana karya mereka terpilih sedang yang lain di’tongsampah’kan pihak pengarang. Dua faktor lain turut menyumbang kepada kegembiraan itu: Pertama, ia menjadi dorongan dalam meningkatkan profil penulis; dan kedua, ia berpeluang dinilai untuk anugerah sastera tahunan. Hakikatnya, bayaran yang diterima bagi sesuatu karya yang tersiar di akhbar dan majalah tidaklah seberapa.

Yang pasti, karya yang tersiar dan diterbitkan termasuk dalam bentuk buku seharusnya menonjolkan kemampuan penulis/penyair tempatan dalam memperkayakan lagi khazanah sastera Melayu negara ini, cuma kemampuan yang bagaimana? Apakah nilainya terletak pada jumlah karya yang terbit atau mutu karya itu sendiri yang mampu mencapai tahap ‘malar segar’ atau ‘avant garde’ – suatu ciptaan kreatif yang bertentangan dengan arus perdana, mempunyai unsur kontroversi dan bersifat curahan rasa peribadi. Persoalannya sekarang, sejauh manakah karya-karya yang ada ini menepati dua faktor tadi, sekaligus dapat meningkatkan nilai kekomunikatifan dalam lima perkara:

  1. Meluaskan pemikiran
  2. membangkitkan kesedaran
  3. menggerakkan masyarakat
  4. mengukuh jati diri; dan
  5. memartabat puisi Melayu

Atau, sajak-sajak ini tidak lebih daripada perkongsian perasaan atau sekadar lampias kata semata-mata?

Persoalan ini penting untuk kita fahami dan selami kerana penulis apalagi sasterawan adalah cendekia yang menyuntik dan mencuit pemikiran dan perasaan dalam minda dan jiwa masyarakat sedang mereka mengharungi liku sehari-hari. Kegagalan penyair berbuat demikian akan menyebabkan kelesuan atau kebenakan pada pola pemikirannya.

Hal ini disuarakan penyair Zaharian Osman dalam sajak ‘Tekad’ (BH, 28 Dis 2015):

tekad harus kuat 
semangat biar kental 
tekad harus bulat 
semangat biar pejal 
hidup bertekad 
jangan hanya nekad 
pandang jauh lihat dekat 
usah warisi kedunguan 
berdekad-dekad 
tekad biar lekat 
semangat cekal 
buat bekal 
semangat terus kekalkita pewaris berakal 
bukan nakal mengakal 
dalam tidur usah berdengkur 
dalam celik usah membuta 
dalam jaga usah mengada-ngada 
dalam diam usah berdendam

tekad 
biar putih tulang jangan putih mata

Sajak ‘Tekad’ antara contoh karya yang memaparkan kesungguhan dan dorongan penulis terhadap pembentukan iltizam baharu.

Sajak ini mengingatkan kita pada senikata berikut:

Marilah pindah berpindah minda 
Ke suatu era ke puncak nyata 
Marilah pindah berpindah minda 
Marilah segera fikiran alpa 
Marilah pindah berpindah minda

(Berpindah Minda, Mohd Khair Mohd Yassin, 1991, Warner Music Singapore Pte Ltd)

Tidak dapat tidak, kedua-dua sajak ini menjolak pemikiran yang menurut saya menepati gagasan nilai kekomunikatifan, dalam erti kata lain, kedua-dua penyair ini menuntut satu anjakan berani. Menariknya, kedua-dua karya ini muncul selang 24 tahun.

Perubahan Zaman, Cabaran Dihadapi

Nilai kekomunikatifan terletak kepada kemampuan penulis/penyair/sasterawan dalam mencuit fikiran, menjebat hati dan jiwa pembaca di samping keupayaan memasarkan dan memasyhurkan karyanya. Cuma, ia tidak dapat dicapai sekiranya sajak atau puisi yang dihasilkan gagal diterbitkan atau jika diterbitkan sekalipun, tidak dapat menarik perhatian pembaca/pendengar. Kita sedia maklum, untuk menjual karya sastera bukan mudah. Sering penyair kita berasa lelah untuk menjual 500 naskah apalagi 1,000 naskah buku puisi mereka.

‘Berpindah Minda’ lahir ketika Internet baru sahaja diperkenalkan menerusi Netscape dan penggunanya hanya mencecah 1 juta orang, menggunakan komputer meja. ‘Tekad’ lahir ketika dunia menghadapi ‘information overload’ (limpahan maklumat) dengan pengguna Internet yang mencecah 3 bilion orang di mana 70 peratus daripada mereka memanfaatkan Google Chrome menerusi pelbagai kemudahan – komputer meja, komputer riba, telefon bijak, tablet, televisyen dan jam tangan!

Perubahan zaman membawa cabaran besar kepada penulis/penyair/sasterawan Melayu Singapura. Jika sebelum ini, saluran karya adalah sekadar akhbar, majalah, buku ataupun album bagi lagu-lagu puisi, kini Internet menawarkan pelbagai saluran dan wadah penulisan ‘online’ atau dalam talian seperti Blogspot dan WordPress; wadah perhubungan sosial seperti Facebook, Twitter dan IG; wadah muzik digital seperti SoundCloud, Spotify, iTunes dan YouTube; toko buku dalam talian seperti Buku Fixi, BukuOnline2u, KarangKraf Mall, ITNM, Amazon, BookRix, Baker & Taylor, Barnes & Noble. Ini belum termasuk aplikasi bergerak atau mobile apps serta gerbang penerbitan karya swalayan.

Dalam erti kata lain, penulis/penyair/sasterawan hari ini berdepan dengan segala kemudahan untuk memasarkan karya. Dengan kemudahan yang wujud hari ini, pemasaran karya sastera dan karya kreatif kini menjadi lebih dinamis, dengan persaingan untuk menarik perhatian pembaca menjadi lebih sengit. Pokoknya, pengkaryaan sastera kini bukan lagi hobi tetapi dipacu untung-rugi.

Saranan

Apakah pilihan kita? Meneliti hal ini, terdapat satu jalan keluar, namun tuntutannya adalah satu keberanian.

Untuk meningkatkan nilai kekomunikatifan karya, penulis/penyair harus keluar dari kepompongnya – mengetepikan rasa segan atau malu untuk berkerjaya sebagai penjual karya. Pekerjaan ini memohon tuntutan sepenuh masa dan memanfaatkan setiap saluran dan ruang yang ada.

Jika sebelum ini, penulis/penyair/sasterawan hanya menantikan sajak diterbitkan di akhbar atau majalah sebelum ia dapat dinikmati masyarakat (entah dibaca entahkan tidak), ia merupakan satu pendekatan lapuk.  Untuk karya dihargai, penyair harus muka tarpal dalam menjual karya.

Antara cara menarik perhatian adalah dengan mengumpul senarai nombor telefon dan e-mel rakan, teman dan taulan atau sesiapa sahaja yang dirasakan meminati sastera dan mula memaklumkan tentang karya anda dari masa ke semasa. Bangunkan kumpulan pembaca /peminat karya sendiri.

Dalam aspek pembukuan karya pula, Penulis/Penyair/Sasterawan asasnya bukanlah Profesor Serba Tahu, jadi harus menghormati keahlian penyunting, pereka grafik, eksekutif pemasaran dan penerbit dalam mempakejkan karya menjadi sebuah produk yang mampu menembusi pasaran menurut khalayak yang disasarkan.

Mengadakan kedai ‘online’ sendiri atau memasarkan karya menerusi saluran sedia ada merupakan satu lagi pilihan. Art Fazil, memasarkan lapan album termasuk ‘Syair Melayu’ di iTunes. Siri novel ‘Diari Bonda’ Rohani Din di Goodreads. Isa Kamari dan Hassan Hasaa’ree Ali di toko BooksActuallyshop.com, dan buku antologi ‘Tafsiran Tiga Alam’ oleh Hamed Ismail, Hartinah Ahmad & Samsudin Said mencatat penjualan tertinggi di Malaysia dan boleh didapatkan di toko buku kelolaan Institut Terjemahan dan Buku Malaysia Berhad (ITBM). Atau mungkin, ada lebih terdorong menghasilkan e-buku atau aplikasi bergerak untuk menjual karya. Hal ini perlu ditimbang dengan teliti menerusi kajian dan maklum balas.

Satu lagi cara agak mudah, adalah dengan mengumpulkan para penyair, membincangkan satu usaha mengadakan semacam ‘garaj sale’ buku-buku yang diterbitkan. Canangkan hal ini kepada pihak media, kawan-kawan, ahli keluarga dan sebarluaskan sesi jualan ini di segala wadah sosial atau e-mel. Dapatkan juga kerjasama ibu-bapa dan guru-guru agar dapat memperkenalkan kepada anak-anak dan murid-murid akan penulis/penyair yang akan menjual karya dan adakan sesi perkenalan.

Ibu bapa dan guru-guru berperanan dalam menyuntik minat anak-anak dan pelajar terhadap puisi dan sastera kerana ia adalah sebahagian daripada DNA Melayu.

Badan persuratan Melayu di sini juga perlu bersedia menongkah arus. Zaman telah jauh berubah, jadinya pendekatan dalam memajukan sastera dan puisi Melayu juga tidak seharusnya konvensional. Satu saranan pasti adalah dengan mengadakan wadah yang dapat menyatukan kesemua koleksi buku dan antologi puisi secara khusus atau sastera secara amnya yang dihasilkan penulis kita – tanpa perlu mengira sama ada penulis itu menganggotai pertubuhan tersebut ataupun tidak – dan buku-buku ini perlu dipasarkan secara aktif.

Kesimpulan

Kita telah melalui lima darsawarsa dalam mengukuhkan puisi dan sastera Melayu Singapura. Kita kini memasuki tahun pertama era baru, apakah asas kita untuk generasi 50 tahun mendatang?

Sekian.

Nota: Makalah dibentangkan semasa Kuliah Sastera yang merupakan sebahagian daripada acara “Jejak Puisi, Kembara Diri” yang berlangsung di Maktab Seni La Salle sempena Pesta Puisi Singapura 2016. Keterangan lanjut di http://www.nationalpoetryfestival.sg/

Acara Jejak Puisi, Kembara Diri bersempena Pesta Puisi Singapura 2016 yang berlangsung di Maktab Seni La Salle

Acara Jejak Puisi, Kembara Diri bersempena Pesta Puisi Singapura 2016 yang berlangsung di Maktab Seni La Salle

Posted in Pandangan | Tagged , , , , , , , , | Tinggalkan komen

Hari Raya Aidilfitri…

Hari Raya ini adalah masa untuk berkumpul.

Tertiblah… walaupun rumah yang dikunjungi adalah orang yang terdekat dan paling mesra dengan kita.

Janganlah bertamu hingga malam larut.

Jangan menjamu hingga licin seperiuk.

Ingatkan anak-anak kita untuk tunduk dan berkata “tumpang lalu” masa ingin melintasi orang yang duduk keliling di ruang sempit.

Ingatkan anak-anak kita untuk ucapkan “jemput makan nenek/datuk/makcik/pakcik/semua”

Ingatkan anak-anak kita duit raya bukan satu kemestian. Ajar mereka mensyukuri rezeki yang diterima walau 50 sen yang dimuatkan dalam sampul.

Untuk tuan rumah, jangan malu memberi 50 sen sebagai duit raya sekiranya itu yang termampu dan seikhlasnya. Tidak memberi pun tidak mengapa.

Salam Lebaran.

Chairul Fahmy Hussaini
1 Julai 2016, Jumaat
26 Ramadan 1437H
10:23am

Posted in Luahan | Tagged | Tinggalkan komen

cebisan seorang wartawan II

Cebisan II: Pertama kali masuk pejabat sebagai wartawan, selepas dua hari jalani sesi pengenalan dan penyesuaian pada sistem kerja, jam di dinding menunjukkan waktu 10.15 pagi.

Selepas letak beg di meja yang dikatakan sebagai ‘meja saya’ oleh kakak kerani, saya diperkenalkan kepada penyelia yang bertugas pagi tu. Jadi mula perkenal diri dan basa-basi lebih kurang 10 minit, tentang aturan kerja, tentang tugas hari itu.

Penyelia: Ok, sekarang kau cover ni kes. Hari ni kat High Court ada sentencing. Drug kes, budak Melayu. Court 2B.

Saya: Ok.

Ternganga seketika. Tanpa tahu hujung pangkal, disuruh ‘cover’ court kes. Kat Mahkamah Tinggi pulak tu. Nasib baik, ada seorang kawan masa tu dah sampai ofis. Saya jumpa dia.

Saya: Dol, aku kena cover kes kat High Court. Macamana nak buat?

Kawan: Huh? Bila kes?

Saya: Sekarang.

Kawan: Alamak, aku ada appointment dengan newsmaker pukul 11.30 ni. Takpe gini… aku bawak kau pergi High Court, aku tunjuk kau kat mana Court 2B, dah tu kau cover ah.

Pertama kali naik kereta pejabat. Diajar kawan supaya kat ‘car chit’ tulis, ‘High Court’ dan ‘Drop’.

Hati ni Tuhan aje yang tahu. Sepanjang hidup tak pernah umur masuk ‘court’ tiba-tiba pagi tu kena cover sentencing. High Court lagi. Dalam perjalanan, tanya kawan tu serba sedikit apa yang perlu.

Kawan: Kau masuk nanti, kau tunduk bila nampak hakim. Dah tu kau cari tempat duduk. Ada meja untuk press. Nanti kau nampak reporter ramai. Kau duduk dengan dorang. Nanti kau tanya dorang, mintak charge sheet. Kau tanya siapa DPP, siapa defence counsel. Nama hakim kau jangan lupa.

Setiba di High Court, debaran makin terasa. Naik tangga dan belok ke kanan dan saya nampak di atas pintu bilik mahkamah, terpapar tanda ‘2B’.

Kawan: Ok, ni court 2B. Aku kena pegi. Apa-apa kontek aku. Jangan risau, kau tulis apa kau dengar, apa kau nampak.

Saya angguk dan berpisah, dan tangan ini menguak pintu.

Tak sangka ramai orang dalam bilik tu. Melihat keliling, saya seakan terasa banyak mata memandang ke arah saya. Mata ni pantas cari tempat duduk, cari meja ‘Press’. Meja ada tapi orang tak ada. Lagi buat saya gelisah.

Saya ambil tempat duduk. Diam memerhati, nak tanya tak tahu kepada siapa. Saya perasan, ada dua Mamat pakai baju seragam putih. Kerjanya satu berurusan dengan peguam2 dan satu lagi tunggu tepi bilik Hakim.

Ada tiga Mamat duduk dalam satu tempat khas. Hari itu baru saya tahu apa itu ‘kandang’.

Jam menunjukkan 11.15 pagi bila tiba-tiba saya dikejutkan dengan suara ‘Bangun’! Semua dalam bilik tu bangkit dan berdiri dan tunduk bongkok pada Hakim yang baru masuk.

Saya main ikut jer…

Bilik mahkamah sunyi sepi… Hakim sedang meneliti surat-surat di depannya. Saya tak tahu nak buat apa, main perhati je.

Kemudian Hakim mengangkat muka, memandang ke depan. Matanya terarah ke tiga orang dalam kandang tu.

Beliau sebut nama tertuduh satu-persatu… saya memandang wajah mereka, satu persatu menurut nama yang disebut Hakim.

Hakim: Setelah mendengar kesemua hujah dan meneliti setiap bukti yang ada, saya dengan ini memutuskan kamu, (disebutnya nama tertuduh) didapati bersalah kerana memiliki dan mengedar dadah dan akan dihukum gantung sampai mati.

Hakim ulangi kenyataan serupa, satu-persatu ke atas dua lagi tertuduh. Hakim kemudian mengambil penukul dan mengetuk tiga kali.

Keadaan sepi sebelum hening dipecahkan dengan tangisan dan teriakan.

Kemudian sekali lagi, teriakan arahan: “Bangun”!

Kami bangun dan berdiri kemudian membongkok hormat kepada Hakim, yang terus berlalu.

Saya menjadi kaget.

Tangisan semakin kuat. Ahli keluarga yang ada bergegas ke arah ketiga-tiga pesalah.

Kelihatan anggota polis yang mengiringi merapati ketiga-tiga pesalah bila salah seorang memandang tajam ke arah salah seorang anggota polis dan menyatakan kepadanya: “I see you in hell!”

Ahli keluarga tidak dibenarkan merapati ketiga-tiga pesalah yang telah pun digari semula dan dibawa turun anak tangga ke lokap bawah tanah, sebelum dibawa ke Penjara Changi menaiki Black Maria.

Aku?… mana charge sheet?

 

Chairul Fahmy Hussaini
30 Jun 2016, Khamis
25 Ramadan 1437H
9:53 pagi

Posted in Jejak Diri | Tagged , , , , , | Tinggalkan komen