sajak dalam koran

sajak dalam koran
adik keriangan
kerana menyangka
“ramai ‘kan baca”

dia pun berkata…
“mak dan bapak saya suka bang. dorang kata “bagus”.
“mak dan bapak suruh saya terus tulis.
“mak dan bapak suka, pasal sajak keluar ‘paper’ dapat duit.
“nanti kan ‘bang, saya letak kat facebook, kat instagram.
“biar ramai nampak, lihat dan baca karya saya tu.
“nanti saya nak tengok, berapa ‘like’ dan berapa ‘share’.
“nanti saya bilang cikgu, dan kawan sekelas.
“nanti dorang kata, … kelas ah kau…
“kan bang?”

aku senyum dan berkata:
“bagus kau tulis dik. tapi…
“kalau tulis untuk bangga, jangan tulis.
“kalau tulis untuk dapat ‘like’, jangan tulis.
“kalau tulis untuk setakat tulis, jangan tulis
“kalau tulis asal tulis, jangan tulis.
“kalau tulis takut-takut, jangan tulis.
“kalau tulis dipaksa tulis, jangan tulis.
“kalau tulis untuk dipuji, jangan tulis, dik”

adik bertanya lanjut:
“kalau gitu, tulis untuk apa, bang?”

“tulis, kerana pesan itu amanah.
“tulis, kerana mengingatkan itu ibadah.
“tulis, kerana rakaman itu iktibar.
“tulis, kerana pengalaman itu panduan.
“tulis, kerana ilmu itu suluh hidup.
“tulis, kerana berkongsi itu mencurah rezeki.
“tulis, biar semangat membangkit.
“tulis, biar yang tidur terjaga.
“tulis, biar yang lesu bersemangat.
“tulis, biar yang bodoh jadi pandai.
“tulis, biar ramai tahu kebenaran.
“tulis, biar yang sesat tahu jalan pulang…
“tulis, biar ikhlas, dik”

adik bertanya lagi,
“kalau tulis untuk popular, bang?”

“sebelum menulis, harus berguru.
“kalau tulis untuk nama, jangan terburu-buru.
“kalau tulis untuk wang, mesti berani bergelanggang.
“kalau tulis tentang kehidupan, harus mengembara.
“kalau tulis untuk hidup, mesti tanggung kepalsuan

adik terus bertanya,
“kalau tulis untuk kebenaran, bang?”

“membujur lalu melintang patah.”

Alang Budiman
18012016
11:03:39 pagi, Isnin
8 Rabiulakhir 1436H

Posted in Sajak Alang Budiman | Tagged , | Tinggalkan komen

lari

Aku berlari kelmarin. Sejauh menyamai waktu laluku. Aku melintas pantas sekawan burung pipit dan sesaat kemudian sekawan pipit melayang tinggi meninggalkan aku dan senja.

Hari ini aku berlari lagi, seperti hari-hari lalu. Hembusan sepoi angin seakan mendorong aku berlari lebih jauh. Langkah-langkah ini seakan mengerti dan sejauh itu larianku sehingga letih menjerit “sudah waktu”!

Lari aku hari ini
bukan satu pelarian
tidak juga aku melarikan
segala pinjaman

Lari aku hari ini
adalah kembara hidup
dalam satu perjalanan
mencari matajiwa
ainulhayat

Alang Budiman
9 Januari 2015
Sabtu, 11:27pagi
28 Rabiulawal 1436H

Posted in Luahan | Tinggalkan komen

adakalanya…

adakalanya…
engkau hidup sesudah mati

adakalanya…
engkau mati saat hidup

adakalanya…
engkau hidup bila dihidupkan

adakalanya…
engkau hidup-hidup dimatikan

adakalanya…
engkau hidup-hidup fikir kau akan mati

adakalanya…
engkau mati-mati fikir engkau akan hidup

adakalanya…
engkau tidak pasti,
apakah masih hidup
atau sudah mati

adakalanya…
engkau persetan hidup

adakalanya…
engkau persetan mati

adakalanya…
engkau mahu terus hidup

adakalanya…
engkau mahu sahaja mati

adakalanya…
hidup kau keliru
mati kau celaru

adakalanya…
matimu disebabkan hidupmu

adakalanya…
hidupmu membayangi matimu

adakalanya…
engkau tidak mengerti hidup

adakalanya…
engkau tidak mengerti mati

adakalanya…
engkau tidak menghargai hidup

adakalanya…
engkau tidak ingin mati

adakalanya…
serabut corak hidupmu
serabut corak matimu

adakalanya…
engkau mensyukuri hidup

adakala…
engkau mensyukuri mati

adakalanya…
engkau tidak mensyukuri hidup

adakalanya…
engkau mati tanpa menikmati
nikmat kesyukuran

adakalanya…

Alang Budiman
16 Disember 2015
Rabu, 10:11:12 pagi
4 Rabiulawal 1437H

Image | Posted on by | 3 Komen

jam di dinding

Jam di dinding mati lagi. Entah untuk kali ke berapa. Bateri bertukar entah ke berapa kali. Jam itu belum masanya untuk mati kerana waktu masih berdetik dan pagi akan berganti dan malam akan mengganti tengahari dan siang akan kembali.

Jam di dinding itu telah mati. Mungkin ia kecewa kerana kerap dilupakan dan dilupai wujudnya kecuali sedetik dua saat menjenguk waktu.

Jam itu mati! Ia tidak seharusnya!!

Dinding itu kini kosong…

Alang Budiman
13 Disember 2015
Ahad, 1 Rabiulawal 1437H

Posted in Luahan | Tinggalkan komen

Melayu Bersatu

Di Dataran Merdeka
Melayu bersatu
mengibar
Sang Saka Bangsa
dan gelombang merah
menyala semarak

Melayu
digugahgugat perjuangan
dalam siasah pertiwi
tidak sekali walah
walau hebat diasak
Melayu rasis!
Melayu ekstremis!
Melayu pelampau!
Melayu melampau…

Melayu di setiap inci
bumi Semenanjung
akan terus mempertahan
Tanah Melayu

Melayu dan rumpunannya
adalah tuah yang sedia jebat
jika Lekir dan Lekiu enggan bersatu
setelah dihulur kasturi mewangi…

Alang Budiman
10 Disember 2015
Jumaat, 09:17:23
29 Safar 1437H

Posted in Sajak Alang Budiman | Tinggalkan komen

sederhana yang tidak

Seorang mufti asing nak berucap,
dikatakan dia pendukung Wahabi
dan memecah-belahkan umat

Ada seorang ahli sufi asing datang,
berbondong-bondong cium tangan,
konon boleh dapat berkat.

manusia dan pertimbangannya

kurang teliti, kurang meneliti
manusia dan kewarasannya

dalam gumpalan kedhaifan…

Alang Budiman
7 Disember 2015
Isnin, 22:36:20
24 Safar 1437H

Posted in Sajak Alang Budiman | Tinggalkan komen

nafi masa

jauh rasanya
sejauh langit dan bumi
sekali penafian masa
sekali terasa…

Alang Budiman
13:35:09 tghari
14 Safar 1437H
Jumaat, 27 Nov 2015

Posted in Sajak Alang Budiman | Tinggalkan komen