Maal Hijrah 1436

27 10 2014

Selamat Tahun Baru 1436 Hijriah
Salam Maal Hijrah
Moga dunia lebih aman
Biar kita saling ikhlas memaafi dan mengampuni.
Moga rezeki mencurah. Moga hidup berkah
Ya Rabb… aku di bawah naunganMu

Salam buatmu Ya Rasulullah…

Alang Budiman
1 Muharram 1436H
25 Oktober 2014
Sabtu, 0803:13 pagi





Bicara

27 10 2014

 

A: Dia ustaz…

B: Dia bukan malaikat…

…dan malaikat pun berlalu


 

* – KUALA LUMPUR: Ahli-ahli keluarga penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus, meluahkan rasa kecewa berhubung penyebaran klip video lucah yang memaparkan seorang lelaki mirip ustaz popular itu. Akhbar Utusan Malaysia menukil sebuah laman blog, Oh! Media, yang telah memaparkan cetakan skrin daripada laman Facebook anak sulung Ustaz Azhar, Cik Nur Madiha Asyikin, serta isteri pertamanya, Cik Rogayah Sulong, dan isteri kedua, Cik Wan Halimatun Nisa Wan Mohd Nor. Cik Nur Madiha yang menggunakan akaun ‘Aswan Asyiqin’ menyifatkan ujian yang diterima bapanya itu sebagai sesuatu yang lumrah bagi pendakwah apabila berjuang di jalan Allah swt.





Anjing

27 10 2014

 

anjing memang begitu
senang dia menjelir-jelir
suka dia menjilat-jilat
gemar dia meleser-leser

anjing ni begitulah
dia sama dia pun berbulu

kalau dah anjing
gonggong-gonggong
tak berlagu…

sifat anjing lagilah…
dah dilepaskan bila tersepit
sudah lepas dia menggigit

…seperti anjing kepala busuk

memang macam tu lah anjing
tak semena-mena menyalak
tak pasal-pasal menggeram
tau-tau naik angin
suka-suka kejar
tiba-tiba gigit

anjing ni begitulah
tamak tak agak-agak
dah rezeki dalam mulut
milik yang lain nak dirampasnya
… makan muntah sendiri

kalau dah anjing namanya
depan tuan tunduk
ekor goyang-goyang
suara dengar manja
macam kucing alimnya
belakang tuan…
lidah terjelir
… tempat tuan dikencingnya

anjing ni jangan kita tak tau
cepat pasang telinga
senang ikut perintah
disuruh kejar dia kejar
disuruh lari dia lari
disuruh jaga dia jaga
disuruh salak dia menyalak
disuruh jaga lidah jangan menjelir
sumpah dia tak mau

anjing ni macam-macam
pelbagai rupa perangai pun rencam
ada anjing gila
ada anjing takut bayang-bayang
ada anjing salak bukit
ada anjing dengan tahi
tak makan atau menjilat
tapi mencium ada juga…

Alang Budiman
21 Oktober 2014
Selasa, 2254:10 malam

 


 

PETALING JAYA (25 Oktober 2014) – Penganjur kempen sentuh anjing, Syed Azmi Alhabshi menyatakan permohonan maaf atas sebarang kontroversi yang berbangkit mengaitkan program anjurannya, ‘I Want To Touch A Dog’, pada Ahad 19 Oktober 2014 lalu. Menurutnya, program itu adalah proses pembelajaran untuk menghormati makhluk ALLAH yang kian dipandang hina dan didera oleh masyarakat. “Saya ingin memohon maaf di atas sebarang ketidaksenangan yang berbangkit disebabkan program itu”. Acara ini menarik kira-kira 1,500 orang dan membolehkan pengunjung, termasuk umat Islam, menyentuh anjing.





Namanya Joko Widodo

27 10 2014

seorang marhaen merakyat
blusukan acaranya
jamu minumannya
tempe makanannya
innova kenderaannya
laungannya:

Revolusi Mental!

salam dua jari
Jokowi
… Bapak Presiden

Indonesia Raya!

Alang Budiman
20 Oktober 2014
09:34:12 pagi

 


 

* – Joko Widodo, adalah lulusan Universiti Gajah Mada dalam Fakulti Kehutanan. Anak tukang kayu dan pernah menjadi usahawan perabot, lahir di Surakarta, Jawa Tengah, pada 21 Jun 1961.

Beliau  adalah Presiden Indonesia ke-7 yang dipilih rakyat dan secara rasmi dilantik pada  20 Oktober 2014. Ayah empat anak ini terpilih bersama Wakil Presiden Muhammad Jusuf Kalla dalam Pemilu Presiden 2014.

Jokowi pernah menjabat sebagai Gubernur Daerah Khusus Ibu Kota (DKI) Jakarta antara 15 Oktober 2012 hingga 16 Oktober 2014. Sebelunmnya, beliau adalah Wali Kota Surakarta pada tahun 2005.





Tanah Suci

27 10 2014

meninggalkan hadirku

pulang dipaut selautan rindu
dalam rangkulan asmara
Engkau membiarku mencumbuiMu

Engkau meruntun matajiwa
aku terkesima kerananya…

aku menyeru memanggilmu
Engkau mengusik tangkai hatiku
cinta bersemi lagi…

Alang Budiman
19 Oktober 2014
07:49:21 pagi
Ahad





kalau ingin merdeka…

24 09 2014

Melayu hanya merdeka
kalau dia kurang ajar

Melayu hanya merdeka
kalau dia tolak tuah

Melayu hanya merdeka
kalau dia tak malu

Melayu hanya merdeka
kalau dia tak diam

Melayu hanya merdeka
kalau mak bapak ajar anak-anak
jadi kurang ajar

Melayu hanya merdeka
kalau engkau menjadi
sial bertuah

Alang Budiman
20 September 2014
Sabtu, 1425:35 ptg
20 Zulhijjah 1435H





nilai

24 09 2014

pada harga yang tiada
pada dolar yang rapuh
pada ringgit yang begitu-begitu
pada rupiah yang beribu-ribu

harga

pada nilai yang tiada
pada dolar yang galau
pada ringgit yang kocak
pada rupiah yang melacak

wang

pada seri yang pudar
pada nilai yang hilang
pada harga yang tiada

pada raut kehalobaan
rakyat menjadi budak

Alang Budiman
7 Zulkaedah 1435H
2 September 2014
09:40:23 | Selasa








Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,114 other followers